Novosti i informacije

16.02.2017

136 paketa hrane za najugroženije Lepoglavčane

Grad Lepoglava dio je projekta «Humanitarni paket za središnju Hrvatsku» koji se provodi sredstvima iz programa Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u vidu ublažavanja siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, a u regionalnom dijelu za područje središnje Hrvatske partner je naše matično društvo Crvenog križa iz Ivanec.

Vrijednost projekta iznosi 8.318.509,60 kn, a razdoblje provedbe je 12 mjeseci, počevši od 30. rujna 2016. Postoje naznake kako će projekt postati višegodišnji, ali to će se vidjeti nakon ove prve, takozvane pilot godine. Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec u ovom projektu sudjeluje kao lokalni partner za naše područje i u suradnji s Gradom Lepoglavom koordinirati će podjelu prehrambenih i higijenskih artikala za 136 osoba uključenih u ovaj projekt s područja Lepoglave.

- Kroz naš zajednički projekt, ove ćemo godine osigurati podjelu paketa hrane, tri puta kroz godinu i higijenskih potrepština za 136 osoba s lepoglavskog područja koje spadaju u najranjivije skupine društva prema strogim kriterijima. Izuzetno mi je drago da je projekt krenuo jer sam dojma kako nam svima malo više fali one prave solidarnosti u društvu, onih istinskih vrijednosti koje vas potiču na pomaganje svojim sugrađanima. Gradovi i općine moraju kroz ovakve inovativne modele osigurati minimalnu skrb za svoje mještane i pokazati kako je briga za njih nešto na čemu počiva socijalna skrb i proaktivna socijalna politika u svakoj lokalnoj zajednici – poručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač nakon održanog prvog koordinacijskog sastanka svih dionika ovog projekta u sjedištu Gradskog društva Crvenog križa u Ivancu.

Vrijednost projekta u predviđenom dijelu za područje Lepoglave iznosi 47.183,35 kuna koje će biti utrošene za nabavku paketa hrane i higijenskih potrepština za građane koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu (800,00 kuna), osobe starije od 65 godina s prosječnim prihodima manjim od 1.500,00 kuna, samohrani roditelji i jednoroditeljske obitelji s nižim iznosom bruto minimalne plaće u Hrvatskoj (3.120,00 kuna), obitelji s tri i više djece (djeca do 18 godina starosti) s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705,00 kuna te iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri mjeseca.

- Osiguravanjem paketa hrane i higijenskim potrepštinama ublažavamo nedostatak hrane kod socijalno najpotrebnijih samaca i obitelji te poboljšavamo kvalitetu života, smanjujemo njihovu socijalnu isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja te unapređujemo sustav prikupljanja donacija hrane – naglasio je zamjenik gradonačelnika Kovač dodavši kako se kvaliteta života u lokalnoj zajednici može jednostavno izmjeriti kvalitetom života najranjivijeg člana lokalne zajednice. – Ovaj projekt usmjeren je upravo na te članove našeg društva – kazao je Kovač.

Prva podjela paketa očekuje se početkom ožujka kada na teren, direktno na kućni prag osobe u nepovoljnom položaju s lepoglavskog područja dobivaju svoj prvi paket solidarnosti i pomoći.