Novosti i informacije

21.09.2017

21. Međunarodni festival čipke od 21. do 24. rujna

21. međunarodni festival čipke u Lepoglavi održat će se od 21. do 24. rujna 2017. godine. Tema Festivala je Baština europskih čipkarskih škola, posvećena je 80-toj obljetnici otvaranja Banovinske čipkarske škole u Lepoglavi. Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Republika Njemačka. 

Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje 8 europskih zemalja (Njemačka, Bosna i Hercegovina, Poljska, Slovenija, Estonija, Belgija, Bugarska, Mađarska) te svi domaći čipkarski centri (Hvar, Pag, Sv. Marija, Sikirevaci, Slovensko kulturno društvo "Triglav" iz Splita, Trga kraj Ozlja, Križevci, Primošten i domaćin i organizator – Lepoglava). 

Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gospođe Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO)

Baštinu europskih čipkarskih škola posjetitelji će moći upoznati kroz bogate izložbe, interesantne radionice i predavanja. U festivalskim danima Lepoglava će posjetiteljima ponuditi niz zanimljivih popratnih kulturno-zabavnih događanja s naglaskom na povezanost kulturne i prirodne baštine.

U sklopu festivala obilježavaju se Dani europske baštine 2017., pod nazivom Baština i priroda: krajolik mogućnosti. 

Lepoglava kao posebnu atrakciju ovogodišnjeg festivala priprema središnju izložbu iznenađenja koja obuhvaća baštinu lepoglavskog čipkarstva na poseban način.

Festival čipke nositelj je oznake "Remarkable festival" za 2017/2018 Europske Asocijacije Festivala (EFA) čija oznaka u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Time je festival postao dio zajednice festivala koji se ističu po umjetničkoj kvaliteti i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.