Novosti i informacije

01.08.2017

44.332,03 kuna za 140 najpotrebitijih Lepoglavčana.

Grad Lepoglava dio je projekta «Humanitarni paket za središnju Hrvatsku» koji se provodi sredstvima iz programa Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u vidu ublažavanja siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći. Nositelj projekta je Hrvatski Crveni križ, a lokalni partner Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec je Grad Lepoglava.

U sklopu projekta FEAD na području Lepoglave distribuirano je kroz tri organizirane podjele 408 prehrambenih i higijenskih paketa koje je u sveukupnoj vrijednosti od 44.332,03 kuna primilo 140 Lepoglavčana.

Pakete su kroz volonterske akcije lepoglavskih vatrogasaca primili građani koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu (800,00 kuna), osobe starije od 65 godina s prosječnim prihodima manjim od 1.500,00 kuna, samohrani roditelji i jednoroditeljske obitelji s nižim iznosom bruto minimalne plaće u Hrvatskoj (3.120,00 kuna), obitelji s tri i više djece (djeca do 18 godina starosti) s ukupnim mjesečnim primanjima nižim od 5.705,00 kuna te iznimno samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri mjeseca.

- Uvijek kažem kako se razvijenost lokalne zajednice može lako izmjeriti kvalitetom života najranjivijih građana u toj zajednici. Izuzetno mi je drago da smo uspješno realizirali ovaj projekt jer sam dojma kako nam svima malo više fali one prave solidarnosti u društvu, onih istinskih vrijednosti koje vas potiču na pomaganje svojim sugrađanima. Gradovi i općine moraju kroz ovakve inovativne modele osigurati minimalnu skrb za svoje mještane i pokazati kako je briga za njih nešto na čemu počiva socijalna skrb i proaktivna socijalna politika u lokalnoj zajednici – poručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je koordinirao akcijom za lepoglavsko područje.

Osiguravanjem paketa hrane i higijenskim potrepštinama ublažen je nedostatak hrane kod socijalno najpotrebnijih samaca i obitelji te poboljšana kvaliteta života, smanjena njihova socijalna isključenost zbog slabijeg materijalnog stanja te unapređen sustav prikupljanja donacija hrane.

Željeli bismo da se ovaj projekt nastavi jer kad jednom pomognete ljudima oni se vežu za vas, ali i vi za njih te im želite pomoći. S prestankom provedbe ovakvih projekata nastaje i problem kako pomoći ljudima kojima je pomoć potrebna – zaključio je Kovač.