Novosti i informacije

10.02.2018

Antifašisti ivanečkog kraja održali skupštinu u Lepoglavi

Promicanje antifašizma i zalaganje za antifašističke demokratske tradicije, suprotstavljanje omalovažavanju i ignoriranju tekovina Narodnooslobodilačke borbe i njenih sudionika te borba protiv oživljavanja fašizma i nacizma u bilo kojem obliku bile su glavne vodilje u radu Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec u protekloj godini. Istaknula je to u Gradskoj vijećnici grada Lepoglave na održanoj Skupštini Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec njena predsjednica Marija Varović.

- Nažalost, svjedoci smo da u našem društvu postoje revizionisti povijesti, krivotvoritelji povijesnih podataka o žrtvama i stradanjima od nacističke i ustaške ideologije tako da djelovanje udruga antifašista ostaje jedini branik istine. Vidimo da su se čak i povjesničari podijelili u tumačenju povijesnih događaja – istaknula je Varović navodeći prošlogodišnje aktivnosti Udruge usmjerene promicanju antifašizma i čuvanju spomena na antifašističku borbu.

Uglavnom je riječ o obilježavanju obljetnica NOB-e među kojima su obljetnice rođenja i smrti narodnog heroja Josipa Kraša, 76. obljetnica proboja iz ustaškog logora u Jasenovcu, 76. godišnjica ustanka u Hrvatskoj, komemoracija u Kumrovcu i obilježavanje Dana antifašističke borbe. Slične će aktivnosti Udruga provoditi i u ovoj godini.

Želja članova Udruge je da se obnove dotrajali spomenici NOB-a, posebice Spomen groblje u Lepoglavi koje, istaknuli su, vapi za obnovom. Upoznati s činjenicom da je Zakonom u kulturi spomenička baština prepuštena na održavanje jedinicama lokalne samouprave te svjesni situacije u gradskim i općinskim blagajnama nadaju se da će uskoro doći bolja vremena i prilika da se ti spomenici urede.

- Dogovorili smo Udrugom antifašističkih boraca i antifašista da ćemo ove godine urediti spomen obilježje kod zida Kaznionice u Lepoglavi gdje je danas Park žrtava fašizma te da ćemo nastojati s resornim ministarstvom izvidjeti mogućnost obnove Spomen-groblja – rekao je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je sudjelovao na Skupštini udruge.  

- Tendencije omalovažavanja vrijednosti antifašističke borbe u našem društvu daju nam obavezu da se suprotstavljamo tome i da se zaštite temeljne vrijednosti na kojima počiva naš Ustav – istaknula je na Skupštini Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec njena predsjednica Marija Varović te dodala kako se poštovanjem prošlosti grade putovi budućnosti.

Skupština je održana u Lepoglavi iz koje dolazi većina članova Udruge, a uobičajeno, tijekom Skupštine podneseno je izvješće o radu u protekloj godini. Pri tom je predsjednica Udruge istaknula da se organiziranjem manifestacija i odlazak na manifestacije koje organiziraju srodne udruge, posebice županijske i državne manifestacije, šalje poruka da žrtve 2. svjetskog rata nisu zaboravljene kao i doprinos boraca za oslobođenje zemlje od fašizma, a time i stvaranja suvremene Hrvatske.

- Umjesto da se promiču načela i vrijednosti antifašizma, univerzalne vrijednosti koje nisu vezane ni za koju političku stranku ili opciju, danas se povlači znak jednakosti između komunizma i fašizma. Ne samo da povijesne činjenice opovrgavaju takvo izjednačavanje, ne samo da je ono u funkciji rehabilitacije fašizma, nego je notorna neistina da su svi antifašisti bili komunisti. Antifašizam je civilizacijsko, ljudsko opredjeljenje. Antifašizam znači jasno stanovište protiv nejednakosti ljudi, protiv netolerancije, protiv šovinizma i radikalnog nacionalizma kojemu je svojstveno uzdizanje vlastite nacije nad nekom drugom, ili drugima. Antifašizam znači spremnost na borbu za slobodu – svih i svakoga, a protiv bilo kojega ugnjetavača. Antifašizam jest borba za istinu o onome što je bilo i za građenje budućnosti na svijesti o toj istini. Takav nam je antifašizam danas potrebniji no ikada, jer ono što se događa oko nas stvara čudnu atmosferu straha i brojanja krvnih zrnaca – zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač.