Novosti i informacije

25.03.2017

Blagovijest

U župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi tradicionalno se obilježava i slavi svetkovina Blagovijesti ili Navještenje Gospodinovo.

Riječ je o blagdanu koji se slavi 25. ožujka, devet mjeseci prije Božića, i svetkovina je anđeoskog navještenja Mariji da će začeti Isusa po Duhu Svetome.
U lepoglavskoj župi Blagovijest je blagdan koji se posebno obilježava. Služe se misna slavlja i održava proštenje, a toga se dana ne rade poljoprivredni radovi već se zemlja ostavlja da miruje.

Inače, prema Bibliji, arkanđeo Gabrijel navijestio je Mariji, da će začeti Sina Božjega po Duhu Svetome.  "Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom”, riječi su kojima se arkanđeo Gabrijel obratio Mariji. Te su riječi postale početak molitve kojima se kršćanski puk obraća svojoj nebeskoj majci koja je Božji naum prihvatila govoreći: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj!"

Korizmeno vrijeme doba je kada se slavi blagdan Blagovijesti. Na taj se način naglašava radost zbog začeća Spasitelja, ali i žalost zbog muke koja ga očekuje.