Novosti i informacije

22.01.2018

Čipkarsko društvo "Danica Bresler" obilježilo 20 godina postojanja, na obljetnici im čestitao gradonačelnik

Čipkarsko društvo "Danica Bresler" obilježilo je 20 godina postojanja. Povodom dva desetljeća rada služena je misa za sve pokojne i živuće čipkarice te je održano druženje članica Društva i gostiju među kojima su bili i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Milan Pavleković, predstavnica Ministarstva kulture Mirela Horvatin, etnografkinja Nerina Eckhel te japanska umjetnica Akiko Sato.

O radu Društva u proteklih 20 godina govorila je njegova predsjednica Verica Dubovečak naglasivši pri tom da je Društvo dalo značajan doprinos uvrštenju lepoglavskog čipkarstva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine te da su članice Društva brojnim aktivnostima doprinijele očuvanju i prezentaciji lepoglavskog čipkarstva. Zahvalila se pri tom Gradu Lepoglavi na pruženoj podršci u ostvarivanju dijela provedenih aktivnosti.
Na svemu postignutom čestitke je čipkaricama, članicama Društva uputio gradonačelnik Marijan Škvarić.

- U posljednjih 12 godina u razvoj i prezentaciju lepoglavskog čipkarstva Grad je uložio 10-ak milijuna kuna. Da su nas u istoj mjeri u tome pratile i druge institucije za lepoglavsko bi čipkarstvo napravili puno više. Čeka nas još dosta posla u podizanju našeg čipkarstva na još veću razinu. U tome će čipkarice imati svesrdnu pomoć Grada i mene kao gradonačelnika jer čipkarstvo je naša prošlost, sadašnjost i budućnost – poručio je čipkaricama gradonačelnik Marijan Škvarić.

Povodom obilježavanja 20 godina postojanja, Čipkarsko društvo "Danica Bresler" izdalo je priručnik za izradu majstorskih motiva lepoglavske čipke.