Novosti i informacije

09.10.2017

Dan Njemačkog jedinstva – prijem u Francuskom paviljonu

Dan Njemačkog jedinstva, njemački nacionalni praznik kojim se slavi ponovno ujedinjenje Njemačke 3. listopada 1990., u Hrvatskoj se obilježilo prijemom njemačkog veleposlanika Thomasa E. Schultzea 3. listopada u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, a kojemu je ispred Grada Lepoglave nazočio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Povodom ovog događaja, veleposlanik Schultze je istaknuo kako - Proslava u Francuskom paviljonu treba biti simbol onoga što smo zajedno postigli u Europi. Njemačko ponovno ujedinjenje umnogome je povezano s Europom: pomirbom u Europi, između ljudi različitih zemalja, s našim susjedima, naravno i s našim francuskim prijateljima. Ne bismo trebali zaboraviti postignuća europskog ujedinjenja: slobodu, mir, blagostanje, sigurnost; a isto tako ni s njima usko povezane zajedničke vrijednosti na koje smo se obvezali, a u koje primjerice spada pravna država jednako kao i poštovanje ljudskog dostojanstva.

- Suradnja s Veleposlanstvom Savezne republike Njemačke u Hrvatskoj nastavlja se prigodnim prijemom u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu gdje smo zajedno proslavili Dan Njemačkog jedinstva. Na prijemu kojemu je nazočilo više od stotinu predstavnika iz politike, gospodarstva, diplomacije, kulture i društva bilo je ugodno vidjeti da se cijeni naše, iako kratko, ali vrlo konkretno partnerstvo između Grada Lepoglave i Njemačkog veleposlanstva. Drago mi je da se krug prijatelja naše Lepoglave zaista brzo širi u diplomatskom zboru u Hrvatskoj. Vjerujem kako ovo nije zadnji susret s našim njemačkim partnerima – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač nakon prijema u Zagrebu.