Novosti i informacije

26.08.2018

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava proslavilo 120 godina postojanja

Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava proslavilo je 25. kolovoza 120 godina postojanja. Tom je prigodom održana svečana sjednica Skupštine Društva na kojoj su se lepoglavski vatrogasci i njihovi gosti prisjetili 4. svibnja 1898. godine kada je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava.

- Upućujem zahvalu svim članovima i članicama Društva koji su kroz povijest, dajući sebe vatrogastvu, ostavili neizbrisiv trag humanosti i dobrote koja bi trebala krasiti svakog čovjeka. Utkali su svoje vrijeme u brojne intervencije i aktivnosti, a da za to nikad nisu tražili niti jedan dinar, krunu ili kunu. Svi ti ljudi ostali su upisani u naše knjige kao dio našeg Društva – istaknuo je predsjednik DVD-a Lepoglava Damir Funda obrativši se svim nazočnima povodom ovog značajnog jubileja lepoglavskog vatrogastva.

Čestitke na 120 obljetnici postojanja Društva lepoglavskim su vatrogascima uputili nazočni uzvanici i gosti – gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga te tajnik i zamjenik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc i Ivan Putarek.

- Vi ste ti koji ne okrećete leđa i ne bježite od opasnosti već idete tamo gdje ona prijeti – poručio je lepoglavskim vatrogascima gradonačelnik Škvarić istaknuvši da se nada da će se sljedeća obljetnica postojanja Društva proslaviti u novoizgrađenom vatrogasnom centru u Lepoglavi dodavši da je ostvaren prije deset godina zacrtan plan o nabavci nove opreme među kojom je i nova vatrogasna cisterna.

Gradonačelnik Škvarić tom je prigodom, u ime Grada Lepoglave i u svoje osobno ime, preuzeo dodijeljena priznanja za pruženu podršku razvoju vatrogastva u Lepoglavi.

Čestitke je DVD-u Lepoglava uputio potpredsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Nedjeljko Vukalović istaknuvši da je DVD Lepoglava uzorna vatrogasna sila. Tom je prigodom DVD-u Lepoglava uručio zlatne plakete Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, Marijo Canjuga u svom je obraćanju, uz upućene čestite na 120 godina humanog rada, istaknuo da je DVD Lepoglava okosnica profesionalizma, operativnosti i učinkovitosti zbog koje građani Grada Lepoglave i okolnih mjesta mogu mirno spavati.

Uoči svečane sjednice Skupštine održan je vatrogasni mimohod. Predvođeni državnom, županijskom, gradskom i vatrogasnim zastavama, uz pratnju Limene glazbe Lepoglava, lepoglavski su vatrogasci i njihovi gosti prodefilirali centrom Lepoglave. Nakon postrojavanja sudionika mimohoda, zapovjednik Zoran Horvat predao je prijavak gradonačelniku Marijanu Škvariću koji je izvršio smotru sudionika mimohoda.