Novosti i informacije

09.09.2011

Grad Lepoglava dodijelio potpore za kapitalna ulaganja u poljoprivredi

Sedam poljoprivrednih gospodarstava s područja grada Lepoglave, potpisali su s Gradom Lepoglavom ugovore o dodijeli bespovratne gradske pomoći za kapitalna ulaganja u poljoprivredi. Riječ je o pojedinačnim iznosima od 1.500 do najviše 11.000 kuna koje im je Grad Lepoglava dodijelio u okviru gradskog programa poticanja poljoprivredne proizvodnje, a koje će poljoprivrednici uglavnom upotrijebiti za adaptaciju i gradnju poljoprivrednih objekata.
Dodijeljena sredstva samo su dio gradske pomoći na koju tijekom godine poljoprivrednici s područja grada Lepoglave mogu računati, istaknuo je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Marijan Škvarić. Uz potpore za kapitalna ulaganja u poljoprivredi, poljoprivrednicima se nudi i niz drugih potpora koje bi trebale unaprijediti i poticati poljoprivrednu proizvodnju na gradskom području koje je većim djelom ruralno.
- Uz dodijeljene bespovratne pomoći za kapitalna ulaganja ukupne vrijednosti 50.000 kuna, dajemo potpore za prodaju i otkup kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, za kupnju prvotelki, prodaju odojaka, za trajne nasade te za osiguranje i edukaciju. Dakle, za sve ono za što smo uvidjeli da našim poljoprivrednicima treba- istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.
Inače, na navedeni natječaj javilo se 30 zainteresiranih poljoprivrednika. Razlog da je samo 7 njih dobilo potpore stroži su uvjeti natječaja kojime Grad Lepoglava želi pripremiti poljoprivrednike na sve ono što ih očekuje u Europskoj uniji.
- Od poljoprivrednika smo tražili da se pridržavaju uvjeta natječaja. Europska unija ne tolerira nepotpune prijave tako da i mi nismo prihvatili prijave koje u potpunosti nisu ispunjavale uvjete, odnosno sadržavale tražene dokumente. I na taj način u Gradu Lepoglavi pripremamo poljoprivrednike za ulazak u EU i stroge kriterije koje treba zadovoljiti kod traženja sredstva iz unijinih fondova. - dodao je gradonačelnik Škvarić kojemu su se na potpisivanju ugovora pridružili njegov zamjenik Alojz Gredelj i predsjednik Gradskog vijeća, Zorislav Rodek.