Novosti i informacije

03.11.2018

Imenovani članovi Postrojbe i Povjerenici civilne zaštite - U pripremi vježba kojom će se provjeriti gradski Sustav zaštite i spašavanja

Temeljem novog Zakona o sustavu civilne zaštite te u okviru uređivanja novog gradskog Sustava zaštite i spašavanja, ovih je dana završeno imenovanje novih članova postrojbe civilne zaštite za područje Grada Lepoglave kao i 50-ak povjerenika civilne zaštite koji će sudjelovati u pripremanju građana za osobnu i uzajamnu zaštitu, davati građanima obavijesti o pravodobnom poduzimanju naloženih mjera te organizirati zaštitu i spašavanje pripadnika ranjivih skupina.

- Imenovanjem povjerenika civilne zaštite zaokružili smo novi gradski Sustav zaštite i spašavanja. Cilj nam je da taj sustav bude na razini koju zahtjeva kako Zakon, ali tako i UN, dodjeljujući onim gradovima koji zadovolje postavljene kriterije status „Moj grad je spreman!“. Posebno me veseli da smo u sustav zaštite i spašavanja uključili žene i tako razbili predrasude kako je on rezerviran isključivo za muškarce. Nadam se da nikad nećemo morati aktivirati niti postrojbu, a niti povjerenike civilne zaštite te da ćemo živjeti u mirnom i sigurnom gradu – istaknuo je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač.

Kako bi se zaokružile ovogodišnje aktivnosti vezane za utvrđivanje novog gradskog Sustava zaštite i spašavanja, do kraja će godine na gradskom području biti organizirana i provedena vježba zaštite i spašavanja. Dogovoreno je to na sastanku gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje. Na sastanku su dogovorene smjernice i pojedinosti za održavanje vježbe na temelju kojih će se izraditi elaborat vježbe.

Navedena vježba bit će ograničenog karaktera dok se za iduću godinu planira provedba opsežnije vježbe koja će uključiti sve službe, ustanove i pravne osobe kako bi se provjerilo djelovanje sustava te se utvrdili mogući nedostaci i propusti koje treba otkloniti.