Novosti i informacije

20.10.2017

Komisija Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" izvršila izvid u Lepoglavi

Godinu i pol dana nakon što je Grad Lepoglava započeo aktivnosti vezane uz kandidaturu i provedbu postupka dobivanja UNICEF-ova statusa Grada prijatelje djece, u gradu je boravila komisija Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" te izvršila izvid rezultata akcije odnosno provjerila koliko se u gradu Lepoglavi ulaže u usluge za djecu, stvaranje sigurnog i zdravog okruženja, u zdravlje djece te njihovo obrazovanje, kulturu, sport i slobodno vrijeme. Rezultati obavljenog izvida bit će važni kod donošenje odluke Središnjeg koordinacijskog odbora o tome hoće li Gradu Lepoglavi biti dodijeljen status grada prijatelja djece. 

Cjelodnevni izvid započeo je sastankom članova gradskog Koordinacijskog odbora za dobivanje statusa grada prijatelja djece i tročlane komisije Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" koju su činile dr. Mirjana Kolarek-Karakaš, mr.sc. Maja Pleše Sabol i Gordana Šoltić-Siladi.

- Sve ono što činimo u Gradu Lepoglavi činimo zbog djece. Svi gradski projekti i programi usmjereni su stvaranju što boljih uvjeta za život naših građana, a posebice djece kojoj Grad Lepoglava pruža potporu od njihova rođenja i nadalje tijekom njihova obrazovanja – od vrtićke dobi pa do studentskih dana – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić pozdravljajući sve nazočne na sastanku nakon kojeg su članice komisije Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" započele s izvidima obilazeći osnovne škole, vrtiće, udruge i institucije koje djeluju na području grada Lepoglave, s ciljem utvrđivanja točnosti informacija navedenih u upitniku koji je Grad Lepoglava ispunio kandidirajući se za dobivanje statusa grada prijatelja djece.

- Grad Lepoglava je i inače prijatelj djece, ali na ovaj način željeli bi to formalizirati. Tijekom naše kandidature ispunili smo brojne uvjete koji su pred nas bili postavljeni. Kroz prizmu toga lakše možemo dokazati da smo zaista grad prijatelj djece i zahvaljujući tom statusu kroz fondove i natječaje pokušati osigurati financijska sredstva za primjerice adaptaciju vrtića, za proširivanje usluge u školama ili za nešto treće što će predložiti djeca - pojasnio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Nakon provedenog izvida članice Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece" nisu krile zadovoljstvo viđenim.
- Onim što smo vidjeli izuzetno sam zadovoljna. Puno toga se radi na planu zdravstva, odgoja i obrazovanja, sporta i u okviru udruga. No, nije me sve to iznenadilo kad je Lepoglava u pitanju – otkrila je članica komisije dr. Mirjana Kolarek-Karakaš dodajući da se sa statusom grada prijatelja djece šalje poruka da društvo brine o djeci i njihovim pravima.

Hoće li Grad Lepoglava dobiti status "Grad prijatelj djece" znat će se sredinom studenog kada će se objaviti rezultati odluke o dodjeli statusa doneseni i temeljem rezultata obavljenog izvida.