Novosti i informacije

14.12.2015

Lepoglava kreće po status Grad - Prijatelj djece

Na inicijativu gradonačelnika Marijana Škvarića Grad Lepoglava započeo je s aktivnostima uključivanja u akciju Gradovi i općine – Prijatelji djece. Gradovi – prijatelji djece (Child Friendly City) globalna je inicijativa UNICEF-a pokrenuta 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece, a Lepoglava to svakako želi biti.

U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.

Akciju, kao i početne aktivnosti ukratko je predstavio zamjenik gradonačelnika Hrvoje KovačOdržali smo inicijalni sastanak u sjedištu koordinatora ove globalne akcije u Zagrebu i sad pripremamo dokumentaciju za sjednicu Gradskog vijeća. Ukoliko inicijativa bude odobrena, 2016. godinu provest ćemo u znaku akcije dobivanja ovog počasnog statusa. Lepoglava ima što za pokazati jer se sustavno za djecu, zbog djece i s djecom radi već godinama. Mi u Gradu se baš veselimo ovome.

Kad Gradsko vijeće potvrdi pokretanje ove inicijative slijedi imenovanje Koordinacijskog odbora Akcije koji će na jednom mjestu okupiti sve relevantne dionike koji se profesionalno i stručno bave djecom i pitanjima djece. Po usvajanju Plana aktivnosti i Programa projekta Grad Lepoglava – Prijatelj djece, Koordinacijski odbor akcije „Grad Lepoglava – Prijatelj djece“ utvrđuje Startni upitnik za samoocjenjivanje Grada Lepoglave te prihvaćanje kandidiranje Grada Lepoglave za ocjenjivanje i dobivanje službenog statusa „Grad Lepoglava – Prijatelj djece“.

- Ovo je nova, društvena i stručna aktivnost, koja se temelji na implementaciji Konvencije UN-a o pravima djeteta i to na lokalnoj razini. Ova akcija jednostavno želi poboljšati i uljepšati život djece. Zbog toga, dragi građani, roditelji, ali i vi djeco, budite dio ove akcije kako bi naša Lepoglava čim prije postala i službeno – Prijatelj djece – zaključio je Kovač.