Novosti i informacije

06.10.2018

Lepoglava na „Danima regionalnog razvoja i EU fondova“

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove je godine, 4. i 5. listopada u Šibeniku održalo nacionalnu konferenciju „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ sa sudjelovanjem preko 700 sudionika među kojima je bila i delegacija Grada Lepoglave.

Konferencija se održala s ciljem razmjene iskustva u provedbi EU fondova, a poslužila je i kao platforma za predstavljanje razvojnih programa čiji je cilj omogućiti ravnomjerni regionalni razvoj svih krajeva Republike Hrvatske kao i mogućnosti financiranja regionalnoga razvoja sredstvima fondova i programa Europske unije.

Konferenciju su uvodnim obraćanjima otvorili ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a povjerenik Europske komisije za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger, prisutnima se obratio video porukom. Uz ministre Horvata, Ćorića, Butkovića te ministricu Divjak, konferenciji su nazočili župani, gradonačelnici, konzultanti, predstavnici razvojnih agencija te korisnici EU fondova.

Među sudionicima konferencije bila je i gradska delegacija u kojoj su bili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, direktor TKIC-a Damjan Županić i djelatnica Projektnog ureda TKIC-a Lidija Kišićek koji su aktivno sudjelovali kako u plenarnom dijelu tako i na tematskim radionicama gdje se govorilo o novim trendovima, mogućnostima i prilikama za jedinice lokalne samouprave u nastojanjima privlačenja europskog novca za lokalni razvoj.

- Ovakav tip konferencija prvenstveno je prilika za dobivanje najrecentnijih informacija vezanih uz vrlo dinamičan sektor europskih fondova, ali svakako i za dodatno povezivanje kako s drugim jedinicama lokalne samouprave tako i sa stručnjacima iz raznih ministarstava, razvojnih agencija i drugih javnih ustanova koji mogu pomoći Lepoglavi u kontinuiranom angažmanu apsorpcije što više sredstava iz europske financijske 'kase' – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač dodavši pritom kako je cijela delegacija Grada Lepoglava dobila vrlo konkretne informacije i savjete koji će pomoći u nastavku proaktivnog pristupa prema mnogim natječajima koji se otvaraju za financiranje projekata.

U okviru konferencije ministri i visoki dužnosnici iz Slovačke, Mađarske, Poljske, Rumunjske, Slovenije te Malte sudjelovali su u raspravi o planovima za sljedeće financijsko razdoblje nakon 2020. godine te o nepravilnostima u provedbi projekata financiranih iz EU fondova i mogućnostima za brži razvoj putem EU fondova.