Novosti i informacije

22.11.2017

Lepoglava postala 'Grad - Prijatelj djece'

Grad Lepoglava od sada nosi poseban, prestižan status „Grad Lepoglava – Prijatelj djece“. Zaključak je to Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge Gradova, Udruge Općina i koordinatora iz gradova i općina.

Nakon više od godinu i pol dana predanog rada na stjecanju uvjeta za kandidaturu za status „Grad - Prijatelj djece“, Grad Lepoglava taj je status i dobio. Titula je svečano uručena u utorak, 21. studenog 2017. godine u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici u sklopu godišnjeg Savjetovanja gradova i općina prijatelja djece. Priznanje su gradonačelniku Marijanu Škvariću uručili prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, ujedno i predsjednica Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske te prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije i voditelj Radne skupine za reviziju metodologije akcije.

Uz gradonačelnika, svečanosti povodom proglašenja novih gradova i općina koje su ponijele ovaj status prisustvovali su učenici trećeg razreda lepoglavske Osnovne škole „Ante Starčević“ sa svojom učiteljicom Štefanijom Dretar čiji su autorski igrokaz odigrali za sve prisutne. Tu su još bili i  ravnatelji naše tri škole, lepoglavske Ratko Tomić, kameničke i višnjičke osnovne škole Mirjana Posavec i Martina Vusić te ispred Koordinacijskog odbora akcije „Grad Lepoglava – Prijatelj djece“ Maja Poje.

Kako stoji iz izvješća Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, ovaj vrijedan i prestižan status Lepoglavi je dodijeljen zbog aktivnosti na ostvarivanju prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta, za postignutu uzornu skrb u svim područjima života djece, za osmišljeno ostvarivanje aktivnosti djece i za djecu te za učinke koji unapređuju i uljepšavaju život djece.
- Grad Lepoglava ostvario je vidljiv napredak u kapitalnim ulaganjima u 2017. što se tiče objekata za djecu, ali i povećanom iznosu namjenski usmjerenom prema djeci. Grad Lepoglava podržava i pomaže Udruge koje imaju programe s djecom. Grad raspolaže sa sustavom potpore za darovite učenike i njihove mentore – stoji u skraćenom izvješću Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.

Ovaj počasni naziv smatra se najvišim javnim društvenim priznanjem svima koji su u Gradu Lepoglavi zaslužni za ostvarivanje prava, potreba, aktivnosti te unapređenja i uljepšavanja života djece u Lepoglavi. Dobivanjem statusa, Grad Lepoglava te sve partnerske organizacije, institucije i udruge koje rade s djecom ne prestaju sa svojim vrijednim aktivnostima već se obvezuju usavršavati svoje programe za djecu u gradu što će se svake godine morati ponovno dokazivati.

- Tijekom proteklih godinu i pol dana imali smo zadatak poticati sve sudionike u gradu da udruženo i koordinirano rade i čine što najviše mogu za dobrobit djece te da sve to adekvatno analiziramo i evidentiramo. Ovakvi programi za djecu osnažuju lokalne i regionalne zajednice da rade u najboljem interesu djece te djeca imaju mogućnost razvijati svoje potencijale. Uspjeli smo napraviti puno toga, a moram priznati da smo puno naučili, da smo se povezali, pomalo griješili i greške ispravljali u hodu i napravili dovoljno za stjecanje statusa Grad prijatelj djece. Svjesni smo da je ovo samo početak puta za još pozitivnije i kvalitetnije promjene u korist djece, poboljšanje komunikacije između odraslih i djece te zaštiti djece i ostvarivanju njihovih prava i potreba – kazao je gradonačelnik Škvarić i najavio nove aktivnosti koje će Grad pokrenuti za djecu, a koje su sama djeca predložila u provedenom istraživanju u sklopu dobivanja ovog prestižnog statusa.

U svečanom dijelu Savjetovanja podijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2017. godini. Naj-akcije su projekti osmišljeni, organizirani i provedeni od strane djece, usmjereni na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Ove godine prijavljeno je nekoliko naj-akcije iz brojnih gradova i općina, a Povelju za uzorno provedenu i originalnu akciju za djecu dobio Dječji vrtić Lepoglava za akciju ''Lepoglavska čipka''.

S obzirom na predstojeću proslavu Dana grada Lepoglave, ovo je zasigurno jedna od najljepših rođendanskih čestitki Lepoglavi za njezin rođendan.