Novosti i informacije

17.03.2015

Lepoglava dio kampanje – "Čujmo glasove različitih"

U lepoglavskom Domu kulture u subotu, 14. ožujka, Udruga slijepih Varaždinske županije organizirala je program – Čujmo glasove različitih, koji se provodi zahvaljujući potpori iz Europskog socijalnog fonda, kako bi se šira javnost upoznala s problemima s kojima se susreću osobe s posebnim potrebama, ali i kako bi se poticalo ostvarivanje njihovih prava te bolja suradnja s jedinicama lokalne samouprave.

Cilj je ovog projekt u konačnici uspostaviti mrežu organizacija civilnog društva i udruga osoba s različitim vrstama invaliditeta s područja Varaždinske županije, u koju će se povezati različite grupe osoba s invaliditetom kako bi zajednički djelovale na rješavanju mnogih problema vezanih uz položaj osoba s invaliditetom u našem društvu.

Jedan od ciljeva ove inicijative je i osmišljavanje zajedničke strategije utjecaja na lokalne i regionalne vlasti te uključivanje predstavnika organizacija osoba s invaliditetom u tijela odlučivanja na lokalnoj razini.

Udruga slijepih Varaždinske županije, uz podršku Grada Varaždina, Varaždinske županije te zagrebačke Koalicije za život u zajednici, osmislila je stoga atraktivni program kojim se nastoji senzibilizirati javnost, ali i predstavnici jedinica lokalne uprave, za probleme s kojima su svakodnevno suočene osobe s invaliditetom.
Tako su u Lepoglavi u programu sudjelovali gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač te predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček, kojima su kroz simulaciju situacija uvjerljivo dočarane prepreke s kojima su svakodnevno suočene osobe s invaliditetom.

Tom je prigodom posebno istaknuto kako Grad Lepoglava dobro skrbi o osobama s invaliditetom, te kako je većina objekata u gradu prilagođena osobama s posebnim potrebama.