Novosti i informacije

09.08.2017

Lepoglavski umirovljenici spremni za novi EU projekt - 'MEDGEN 2 Regio'

Osim infrastrukturnih, Grad Lepoglava ispunjavajući svoju viziju iz Gradske razvojne strategije planira i niz društvenih projekata koji su usmjereni primarno na same građane. Jedan od njih je je projekt radnog naziva „MEDGEN“ (Jačanje i širenje međugeneracijske pomoći na razini lokalnih zajednica) čija je završna faza uspješno odrađena na sastanku s predstavnicima Udruge umirovljenika Lepoglava na kojem je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

- Kako bismo uspješno definirali sve detalje za projektnu dokumentaciju, sjeli smo s našim umirovljenicima koji su nam ciljana skupina i pretresli svaku aktivnost, a na temelju njihove iskazane potrebe. Nastojimo misliti na svaki detalj, a sve kako bi prijava bila što detaljnija i samim time što uspješnija jer zaista želimo pomoću aktivnog uključivanja svih starosnih skupina u društveni život, podignuti razinu međugeneracijske solidarnosti i time doprinijeti smanjenju negativnih učinaka demografskih promjena, odnosno starenja stanovništva – kazao je nakon sastanka zamjenik gradonačelnika Kovač.

To se želi postići promjenama u javnim politikama te uspostavom novih standarda, odnosno inovativnih socijalnih usluga u lokalnoj zajednici preko neformalnih oblika učenja, aktivnog i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena svih generacija, cjeloživotnog učenja u budućem Međugeneracijskom centru u Lepoglavi.

Kako kaže zamjenik gradonačelnika, uredit će se prostor za okupljanje umirovljenika, zaposliti nekoliko ljudi i kroz ovaj projekt bitno utjecati na bolji društveni položaj starije populacije, ali i mlade koja će biti okosnica projekta. Sve to bi se trebalo naći u proračunu projekta od 700.000,00 € koja bi se namaknula kroz natječaj, a sam projekt bi trebao trajati dvije godine.

Uz vodećeg partnera Občinu Loška Dolina koja je pobratimljena s Gradom Lepoglavom, u projektu sudjeluje i slovenska občina Postojna, a uz Lepoglavu, drugi hrvatski partner je općina Omišalj s otoka Krka. Zajednički interesi, problemi i potrebe zbližili su sve partnere na projektu koji su jednakim zanosom radili na pripremi samog sadržaja projekta.