Novosti i informacije

20.04.2017

Međunarodni festival čipke postao je dio Europske Asocijacije Festivala

EFFE – Europe for festivals, festivals for Europe, naziv je programa Europske Asocijacije Festivala (EFA) čija oznaka u zaglavlju Festivala jamči kvalitetu sadržaja i produkcije. Takav će znak odsad nositi i Međunarodni festival čipke u Lepoglavi budući da je od strane međunarodnog žirija odabran za dobivanje oznake "Remarkable festival" EFFE Label 2017-2018.

Time je Međunarodni festival čipke u Lepoglavi postao dio EFFE zajednice festivala. Čine je festivali koji se ističu po umjetničkoj kvaliteti i imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

- Uz lokalnu i nacionalnu važnost, ovaj izvrstan festival ima međunarodnu dimenziju kako se i očekuje jer je čipkarstvo prošireno po cijelom svijetu. Veze između obrtnika (rukotvoraca), umjetnika, znanstvenika iz Hrvatske i drugih zemalja su posebno ojačane kako bi omogućili dijeljenje znanja i iskustava, širenja tolerancije i dijaloga između kultura – stoji u pojašnjenju odluke kojom je još jednom potvrđen značaj Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

- Velika nam je čast biti dio mreže najznačajnijih europskih festivala. Uz potvrdu kvalitete festivala, ova će nam oznaka pomoći u njegovoj promociji – istaknuo je predsjednik Ekomuzeja Lepoglava Dejan Bjelivuk dodajući da je aplikacija za prijavu napravljena u suradnji Ekomuzeja i Turističke zajednice grada Lepoglave.

- To što je Međunarodni festival čipke postao dio EFFE zajednice festival potvrda je njegove vrijednosti koja je stigla s razine Europske unije. Time je naš festival dobio "na težini". Velika je to zasluga i Grada Lepoglave koji od prvog dana stoji uz festival kako u organizacijskom tako i u financijskom smislu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Zahvaljujući dobivenoj oznaci Međunarodni festival čipke bit će istaknut i na web stranici EFFE, što znači dodatnu dostupnost informacija o festivalu publici, umjetnicima, ustanova, organizacijama, potencijalnim sponzorima i medijima.