Novosti i informacije

07.02.2018

Mladinski svet Ljubljane u studijskoj posjeti Lepoglavi

Na prijedlog Savjeta za mlade Vijeća Europe u Lepoglavu su u studijski posjet stigli predstavnici Mladinskega sveta Ljubljane, slovenske inačice Savjeta mladih. Sa slovenskim su kolegama razgovarali zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, član Savjeta mladih Renato Vuk i voditelj ureda i projekata Nezavisne udruge mladih Marko Oskoruš.

Uvodnu prezentaciju u Gradskoj vijećnici održao je zamjenik gradonačelnika Kovač predstavivši Vasku Simeunoviću, predsjedniku Mladinskega sveta Ljubljane i Juri Štauberu iskustva, aktivnosti i korake koje je Grad Lepoglava poduzeo kako bi uključio mlade u društvene procese kao i procese donošenja odluka u lokalnoj zajednici.
- Iznimno mi je drago što smo još jednom prepoznati kao primjer dobre prakse kad se radi o radu s mladima. Naša iskustva prepoznaju se u međunarodnom okruženju, a sve zbog dobre suradnje između Grada i mladih kao društvene skupine koja zaslužuje posebnu pažnju svoje lokalne zajednice – kazao je zamjenik Kovač.

Renato Vuk i Marko Oskoruš predstavili su aktivnosti Nezavisne udruge mladih i Savjeta mladih grada Lepoglave kao organizacija mladih koje aktivno rade s mladima i za mlade. Upravo je provedba mjera aktivne gradske politike za mlade jezgra dobrih odnosa i konkretnih aktivnosti koje su jasno usmjerene na mlade, a u čemu su mladi u Lepoglavi vrlo uspješni.

Predstavljeni su i europski te drugi međunarodni projekti koji su se proteklih godina provodili za mlade, a kojima su upravljali upravo mladi iz Lepoglave. Interes za takvim zajedničkim projektima bio je jasno istaknut od kolega iz Ljubljane za što će se organizirati uzvratni studijski posjet u Sloveniju.
- Međunarodna urbana integracija i razmjena dobre prakse u sektoru mladih od izuzetne su važnosti za učinkovitu provedbu mjera na tom području, jer samo kontinuiranim učenjem možete poboljšati situaciju. Drago mi je što smo razmijenili praksu između gradova i dogovorili se za daljnju suradnju - kazao je Simeunović i dodao kako su sudjelovanje mladih u odlučivanju i aktivnosti na lokalnoj razini ključne za razvoj demokratskog, inkluzivnog i uspješnijeg društva.