Novosti i informacije

18.05.2017

Nabavljeni repelenti za zaštitu usjeva od divljači

Poljoprivredni usjevi građana na području grada Lepoglave proteklih su se godina našli na meti divljači, posebice kukuruz u koji, hraneći se, zalaze divlje svinje radeći pri tom popriličnu štetu. Štete na pojedinim parcelama zasađenim kukuruzom bile su gotovo stopostotne pa je u zaštitu usjeva na poljoprivrednim površinama u vlasništvu građana uskočio i Grad Lepoglava nabavivši repelente za odbijanje divljači koji će uz pomoć lovačkih društava s gradskog područja biti podijeljeni građanima čijim usjevima prijeti divljač.

Veliki broj neobrađenih i zaraslih poljoprivrednih površina divljim svinjama i drugoj divljači omogućavaju nesmetan dolazak do obrađenih parcela u neposrednoj blizini naselja, o čemu svjedoče mještani koji su se s divljim svinjama susretali i u samom naselju, posebice u naseljima podno Ravne gore.

- Obaveza Grada je pomoći građanima. Na području oko Ravne gore imamo pritužbe građana na velike štete koju je počinila divljač pa smo s lovačkim društvima s gradskog područja – „Srnjak Ravna gora“ iz Kameničkog Podgorja i „Graničar“ iz Višnjice, dogovorili kupnju kemijskih sredstava – repelenata, koji odbijaju divljač. Kupljeno je 40 litara repelenata koje lovačka društva sada dijele građanima za zaštitu usjeva. Na repelente smo se odlučili jer uz zaštitu usjeva moramo voditi računa o divljim životinjama koje ne smijemo odstrijeliti. Vodimo brigu i o zaštiti okoliša – rekao je lepoglavski gradonačelnk Marijan Škvarić, koji je u pratnji svog zamjenika Hrvoja Kovača obišao lovce i predao im repelente koje će oni podijeliti građanima.

- Budući da su se repelenti pokazali uspješnima prethodne godine, uvjeren sam da će građani biti zadovoljni zaštitom i ove godine – zaključio je gradonačelnik Škvarić.