Novosti i informacije

11.07.2017

Nastavljaju se aktivnosti za dobivanje statusa "Grad - Prijatelj djece"

Savez Društava „Naša djeca“ Hrvatske uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja proteklog je vikenda u Termama Tuhelj organiziralo Seminar za osnivače novih Dječjih foruma Hrvatske na kojem je kao predstavnik Grada sudjelovao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Dječji forumi djeluju u Društvima „Naša djeca“ u oko 50 gradova i općina Hrvatske, a svojim radom razvijaju dječju dobrovoljnu aktivnost u njihovom slobodnom vremenu. U okviru tih aktivnosti djeca upoznaju prava djeteta i na osnovi toga poduzimaju njima moguće inicijative i akcije s kojima doprinose ostvarivanju prava djeteta, a između ostalog osmišljavaju i upućuju poruke i odraslima, u cilju bržeg i boljeg ostvarivanja prava djeteta u svojoj sredini i u širim razmjerima.

- Ova edukacija dio je aktivnosti koje Grad Lepoglava prolazi kako bi ostvario status „Grad – Prijatelj djece“, a nakon nje ulazimo u finalnu fazu prije evaluacijske posjete stručnog tima koji će utvrditi jesmo li spremni za dobivanje ovog laskavog statusa – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač i dodao kako je sudjelovanje Grad Lepoglave na ovoj edukaciji još jedan dokaz kako se u Lepoglavi misli ozbiljno kad su djeca u pitanju.

- Aktivni klinci s vremenom postaju još aktivniji mladi, a jedino takvi, obrazovani i aktivni mladi građani mogu nastaviti razvijati našu Lepoglavu. Ovi klinci i ovi mladi nisu budućnost, oni su sadašnjost – zaključuje Kovač.

U Hrvatskoj je Akcija započela 1999. godine, a vode je Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Akcijom lokalne zajednice ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a. Gradovi / općine, kad zadovolje kriterije iz programa, stječu počasni naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Akcija potiče lokalne zajednice da ulažu u usluge za djecu, sigurno i zdravo okruženje, zdravlje, obrazovanje, kulturu, sport, slobodno vrijeme djece te daju podršku roditeljima u odgoju djeca.