Novosti i informacije

10.10.2018

Nataša Veić, kandidatkinja Varaždinske županije na ovogodišnjem Izboru za najuzorniju ženu hrvatskog sela

Uživati ugled u svojoj sredini, imati lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvoditi poljoprivredne proizvode ili rukotvorine, boriti se za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života te obitelji i zajednice, pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama kriteriji su koje moraju ispunjavati kandidatkinje za titulu najuzornije žene hrvatskog sela. Jedna od onih koja udovoljava tim kriterijima je i Nataša Veić iz Vulišinca pored Lepoglave, ovogodišnja kandidatkinja Varaždinske županije na Izboru za najuzorniju ženu hrvatskog sela koji će se 21. listopada održati u Zagrebu.

Nataša Veić ima 45 godina, udana je, majka je dvoje odrasle djece i baka, kako s ponosom ističe, najljepšoj unuci Morani. Magistra je odnosa s javnostima i radi u Odjelu osiguranja u Kaznionici u Lepoglavi kao samostalna nadzornica. Ima punih 25 godina radnog staža.
- Moram napomenuti da sam u povijesti Kaznionice bila prva nadzornica, zatim prva viša nadzornica, a sada i prva samostalna nadzornica pravosudne policije. Mislim da je to veliki uspjeh pošto radim u kaznionici maksimalne sigurnosti u kojoj kaznu zatvora izdržavaju muškarci i najčešće se radi o kaznama dugotrajnog zatvora – ističe Nataša koja svoji zahtjevan posao, što potvrđuje ostvareni poslovni rezultati, obavlja odgovorno, profesionalno i uspješno.

No, unatoč zahtjevnom poslu, Nataša nije dozvolila da joj obitelji padne u drugi plan, dapače. Uz brigu o obitelji, koja joj je velika podrška, Nataša se bavi poljoprivredom.
- Uz redovan posao, s članovima moje obitelji svakodnevno radim na poljoprivrednom gospodarstvu. Ljeti je više posla, zimi malo odmaramo, ali odmah s početkom proljeća kreću prvi radovi – otkriva Nataša koja priznaje da se kao dijete nije susretala s poljoprivredom.
- Odrasla sam u 55 kvadrata, praktički na asfaltu, u Ivancu – prisjeća se Nataša koja danas na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, osnovanom 2013. godine i kojem je ona nositeljica, s obitelji obrađuje 3.5 hektara poljoprivredne površine.
- Znam da to nije impresivna brojka, ali moram naglasiti da se radi o voćarstvu koje zahtijeva "ruke" - objašnjava dodajući da su u početku bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom svaštarili obrađujući i uzgajajući vinograd, voćke i to jabuke i šljive, zatim nešto malo pšenice i kukuruz, sve u svemu ništa konkretno. Razmišljali su što posaditi na maloj površini, a da to bude konkretno.

Odluka je pala na sibirsku borovnicu odnosno haskap.
- Haskap je pogodan za ekološki način uzgoja. Prema nutritivnim vrijednostima spada u super-voće. Otporan je na niske temperature koje posljednjih godina sve žešće pogađaju Zagorje. Može se konzumirati svjež, njegova konzumacija značajno smanjuje oksidativna oštećenja u organizmu, sprječava začepljenje arterija, zamućenje očne leće i propadanje mrežnice. Dokazano je da ima antikancerogena, antimutagena, protuupalna i protualergijska svojstva. Iznimno je bogat kalijem, kalcijem, željezom i fosforom. Japanci je zovu bobicom koja produžava život – otkriva Nataša dodajući i da haskap zahtjeva i najviše rada i to okopavanja jer ne podnosi korove, a pošto je Natašin OPG u sustavu ekološke proizvodnje u obzir ne dolazi nikakva primjena herbicida.

- Pretpostavljam da će i berba biti zahtjevna jer haskap je biljka dosta sočnog, ali osjetljivog ploda pa je za berbu jednog kilograma potreban jedan sat. Naime, do sada još nismo imali veliku berbu – govori Nataša dodajući da je, što se posla tiče, zahtjevna i proizvodnja buča, kojom se također bavi, budući da se sve, od čišćenja preko pranja do sušenja koštica, obavlja ručno.
- Osim sibirske borovnice uzgajamo i jabuke i šljive, ali ne tako velike količine. Od jabuka proizvodimo sok i jabučnicu, odnosno vino od jabuka te jabučni ocat. Većinu proizvoda nastojimo prodati odmah, na "kućnom pragu", kad je svježe. O preradi ćemo razmišljati za dvije-tri godine kad haskap počne roditi.

Nataša koja zna da je za potrebe razvoja proizvodnje, pa tako i poljoprivredne, potrebno ulaganje. Budući da živi u Gradu Lepoglavi koji primjerom potiče na korištenje sredstava koja se nude na natječajima resornih ministarstava i fondova Europske unije, i Nataša je odlučila upravo tako doći do sredstava kojima će razviti i proširiti proizvodnju.
- Prije dvije godine smo se prijavili na natječaj 6.3.1. za male OPG-ove. Na tom smo natječaju na žalost odbijeni zbog nekih, po meni, sitnih i nebitnih grešaka, ali zato mi je prošle godine projekt, koji sam sama pripremila, prihvaćen. U veljači ove godine isplaćena nam je prva rata od ukupnih 15.000 eura. Tim smo sredstvima kupili novih 1.000 sadnica haskapa, malčer, motornu špricu, zaštitne mreže, dok ćemo za drugi dio nabaviti rabljeni voćarski traktor – otkrila je Nataša za koju bavljenje poljoprivredom više nije hobi.
- Ne bih to nazvala hobijem. U jednom sam se članku našalila i rekla da je to mala površina i to je "agro-fitnes" pa su me citirali. Jednostavno uživam radeći, a najviše u prirodi – ističe te dodaje da se u prirodi opušta od posla koji je poprilično stresan, a čemu pridonosi i radno vrijeme koje se razlikuje od uobičajenog osmosatnog radnog dana.

- Na poslu koji radim radnog tjedna nema. U odjelu osiguranja radimo od 0 do 24 sata. Radimo vikendima i blagdanima. Najčešće radim prvi dan poslije podne, zatim iduću dan ujutro, a onda sam jedan dan slobodna. I opet ispočetka. Između smjena odrađujem okopavanje i sve ostalo što treba. Suprug najčešće vodi brigu o vinogradima dok sin pomaže koliko mu to obaveze na fakultetu dopuštaju – pojašnjava Nataša priznajući da joj je teško odgovoriti na pitanje kako stigne raditi, brinuti o obitelji i baviti se poljoprivredom.
- Ne znam kako sve to stignem. Nekad imam osjećaj da me vrijeme gazi. Muka mi je kad idem na posao i znam da moram ispeglati odoru jer zbog radova ranije nisam stigla...ali ide, doći će zima pa ćemo malo odmoriti – puna pozitive Nataša gleda prem naprijed. Povrh toga što radi, brine se o obitelji i bavi poljoprivredom, Nataša je i društveno aktivna. Naime, predsjednica je Udruge Agro-turistički klaster Lepoglava. Pored toga, uči izrađivati lepoglavsku čipku čija je izrada iznimno teška i zahtjevna te zahtijeva zannje, vrijeme i strpljenje.
- Premda nisam rođena Lepoglavčanka velika mi je želja savladati izradu naše prekrasne lepoglavske čipke – otkriva Nataša.

Na pitanje što je veseli odnosno što joj daje poticaj da ustrajem u onome što radi, odgovara: "Pa gledajte, svaki se poljoprivrednik veseli kad ubere plodove svog rada. Istina, nekad se čovjek razočara jer više od bilo koje grane poljoprivreda ovisi o vremenskim uvjetima, a s njima dolaze i bolesti i štetnici, a da ni ne spominjem nepoštednu borbu na tržištu. Vidite što se opet ove godine događa proizvođačima jabuka. Najveći problem je uvoz, ali mislim da se prvenstveno mora promijeniti svijest naših građana. Kad jednom shvate da je kilogram jabuka s domaćeg OPG-a za 4 kune vrjedniji od onog kilograma iz trgovačkih lanaca koji ih uvoze i nama će u ruralnim sredinama biti bolje. Često čujem ljude koji kažu da je 80 kuna puno za litru bučinog ulja jer u trgovačkom lancu može na akciji kupiti za 40. Prije par dana dobila sam povratnu informaciju od gospodina koji je na sajmu održanom u sklopu Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi kupio naše ulje. Poručio mi je da je to najbolje ulje koje je do sada probao. I to je poticaj... kad dobijete pohvalu da vaš proizvod vrijedi."

Nataša i njena obitelj svjesni su da se od prihoda koje donosi poljoprivreda neće obogatiti. Kaže da ima mnogo čimbenika koji svakodnevno utječu na sve što proizvode, ali mišljenja je da ni u Europskoj uniji na "baušteli" ne pada novac s neba i da se itekako treba pomučiti za svaki euro.
-Vjerujem da će uskoro i kod nas doći vrijeme kad će se cijeniti uloženi trud i kvalitetan proizvod – nada se Nataša kojoj je kandidatura za najuzorniju ženu hrvatskog sela priznanje za njen trud.

- Mislim da je svaka žena koja će 21. listopada doći na Trg bana Jelačića na neki način već pobjednica. Vjerujem da će to biti jedno veliko i lijepo iskustvo, a već sada mogu reći da sam stekla puno novih prijateljica. O pobjedi ne razmišljam. I ovo je veliki korak. Naravno, prekrasno bi bilo otputovati u Bruxelles, nisam stigla dalje od Austrije...ali prvenstveno se radi o promociji grada Lepoglave te Varaždinske županije i na kraju mog poljoprivrednog gospodarstva – poručila je Nataša Veić, kandidatkinja za osvajanje ovogodišnje titule za najuzorniju ženu hrvatskog sela.

Foto: Darko Gorenak