Novosti i informacije

03.05.2020

Obavijest Stožera civilne zaštite o aktivnostima 2. faze relaksiranja mjera borbe protiv COVID-19

Stožer civilne zaštite grada Lepoglave obavještava građane o relaksaciji mjera vezanih uz trenutnu epidemiološku situaciju u gradu Lepoglavi koje će se provoditi sukladno nacionalnim mjerama, uputama i preporukama, najavljenima od strane Vlade Republike Hrvatske.

Druga faza relaksiranja mjera počinje u ponedjeljak 04. svibnja ove godine, a kojom se:

 • omogućava rad svih poslovnih subjekata koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera (pr. frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri…)
 • počinje rad javnih zdravstvenih sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva
 • počinje rad privatnih zdravstvenih sustava, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera

Detaljne informacije kako će raditi i funkcionirati pojedine ustanove i poduzeća, upute za korisnike i posjetitelje, kao i radno vrijeme, provjerite direktno kod istih. Za sve ostale upute i preporuke uvijek konzultirajte službene web stranice nacionalnog Stožera civilne zaštite (www.koronavirus.hr) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/). 

Sve aktivnosti građana i poslovnih subjekata trebaju se i dalje organizirati uz pridržavanje tzv. horizontalnih mjera:

 • nastavak svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora,
 • nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
 • nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja,
 • preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu je svrhu Hrvatski zavod za javno zdravstvo izradio i objavio precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski, koje se nalaze OVDJE 
 • preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.

Apeliramo na sve građane na pridržavanje preporučenih protuepidemioloških mjera, kao i da prate upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje će se donositi u danima pred nama, te da i dalje postupaju odgovorno i savjesno prema svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Posebnu pozornost skrećemo poslodavcima koji su obvezni:

 • organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke i organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu,
 • otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih,
 • zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah.

Stožer civilne zaštite grada Lepoglave sukladno svim navedenim odlukama dužan je osigurati provedbu i nadzor nad provedbom navedenih Odluka i to će činiti zajedno sa svojim operativnim snagama, a zapisnik o provedenom nadzoru dostavljati na dnevnoj razini u nadležni županijski Stožer civilne zaštite.