Novosti i informacije

22.06.2020

Obilježen Dan antifašističke borbe

22. lipnja, Dan antifašističke borbe obilježen je u Gradu Lepoglavi. Gradsko izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Marijanom Škvarićem, a u kojem su bili njegov zamjenik Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić te predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Lepoglave Marija Varović položilo je, u nazočnosti članova Gradskog vijeća i gradskih mjesnih odbora te članove UABA, vijenac i upalilo svijeće podno spomen obilježja žrtvama ustaškog terora na Spomen groblju u Lepoglavi.

- Danas se prisjećamo dana i ljudi koji su se podigli protiv nacističkog i fašističkog terora te stvorili temelje današnje demokratske Hrvatske. Antifašizam je borba za slobodu i bolje sutra, naša je prošlost, ali i budućnost – poručio je tom prigodom gradonačelnik Škvarić.

Predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Lepoglave Marija Varović istaknula je da se u Gradu Lepoglavi baštine antifašističke vrijednosti, vrijednosti slobodnog svijeta. 

- U 2. svjetskom ratu u Hrvatskoj je bilo najviše antifašističkih boraca u odnosu na broj stanovnika. I istaknute osobe u stvaranju slobodne Hrvatske bile su antifašistički borci – prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i general Janko Bobetko – istaknula je Varović.