Novosti i informacije

23.07.2017

'Obitelj na more, a pas na ulicu?'

Grad Lepoglava pridružio se tradicionalnoj kampanji udruge Prijatelji životinja pod nazivom “Obitelj na more, a pas na ulicu” čiji je cilj osvješćivanje javnosti o problemu napuštanja životinja pod sloganom “Tvoj izbor, tvoja odgovornost”.

Kako navode u udruzi, svakog ljeta, uoči odlaska na godišnje odmore, povećava se broj napuštenih životinja koje lutaju ulicama, izložene su ranjavanju i smrti od automobila, gladi i žeđi te iživljavanju pojedinaca.

Građani koji izbacuju kućnog ljubimca na ulicu ne znaju da krše Zakon o zaštiti životinja kojim je propisna kazna za takvo nedjelo veća od 10.000 kuna. Uz to, pokazuju neodgovornost i nedostatak empatije prema bespomoćnoj životinji te prebacuju odgovornost za zbrinjavanje životinje drugim građanima i pretrpanim skloništima za napuštene životinje.

Iz Udruge apeliraju na vlasnike pasa, da ne ostavljaju svoje dojučerašnje ljubimce na milost i nemilost te puku sreću da naiđe neka dobra duša i spasi ga, a samo zbog vlastite bezbrižnosti, jer u konačnici cijelo će društvo izdvajati vrijeme i novac zbog neodgovornosti i nebrige. Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji.

I Grad Lepoglava uključio se u ovu kampanju te podupire napore udruga i pojedinaca i poziva građane da se pridruže ljudima koji su udomili napuštenog psa ili mačku, da ne kupuju životinje već da, ako imaju uvjete, udome životinju iz skloništa.
- Osobno smatram kako je napuštanje ljubimaca jednako zlostavljanju jer takve životinje pate prije svega jer su napuštene, a život na ulici za njih je često koban i nije rijedak smrtni ishod. Nemojte biti i vi jedan od nesavjesnih građana. Ne napuštajte svoje kućne ljubimce – poručio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Podsjećamo, mikročipiranje pasa obavezno je Hrvatskoj, a kazna za nepoštovanje ove obaveze je 6 tisuća kuna, isto tako zakonska je obaveza skrbnika osigurati kontrolu razmnožavanja životinje, a kao način kontrole razmnožavanja preporučuje se kastracija ženki i mužjaka, isto tako ukoliko to od njega zatraži, vlasnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

Stoga budite odgovorni i nemojte riskirati visoke novčane kazne, odvedite svog psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastriranje te održavajte svoj grad čistim i ugodnim za život, a umjesto kupnje, udomite napuštenu životinju iz skloništa, jer su one zdrave, cijepljene, mikročipirane i kastrirane.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE