Novosti i informacije

14.12.2017

Otvorena izložba ratnih fotografija Mladena Genca

U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, u lepoglavskom Domu kulture, otvorena je izložba fotografija Mladena Genca "Ratni foto zapisi".

Na izložbi je izloženo stotinjak fotografija s prizorima stradanja civilnog stanovništva i razaranja hrvatskih naselja te kulturne i sakralne baštine koje je autor snimio na istočno-slavonskom, zapadno-slavonskom, ličkom i južno-dalmatinskom ratištu. U kadru autorova foto objektiva našli su se i branitelji koji su na navedenim ratištima branili Hrvatsku, među njima i oni s područja grada Lepoglave. 

- Svjedoci smo izvrtanja istine o Domovinskom ratu, nastojanju podijele krivnje i skrivanja tko je bio žrtva, a tko agresor. Izložene fotografije svjedočanstvo su istine o tome tko je branio svoj dom, a tko je bio agresor – rekao je govoreći o izložbi ravnatelj Državnog arhiva iz Varaždina Damir Hrelja. Otkrio je da je na izložbi predstavljeno stotinjak od oko tisuću ratnih fotografija koje je Mladen Genc ustupio Državnom arhivu.

Izložbu je, uz pokroviteljstvo Grada Lepoglave koje ju je uvrstilo u program proslave Dana grada, organizirala udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava čije je predsjednik, Dražen Husnjak, pozdravljajući nazočne, rekao da izložene fotografije podsjećaju branitelje na dane kada su s ponosom branili i oslobađali Hrvatsku.

Autor fotografija zahvalio se na gostoprimstvu domaćinima pohvalivši ih za program otvorenja izložbe. Poručio je da svaka izložena slika govori više od riječi te pozvao sve da je razgledaju. Posebnu je zahvalu i pozdrave uputio braniteljima. Za ovu je prigodu domaćinu donirao fotografije odlaska branitelja na ratište snimljene na terasi restorana Ivančica u Lepoglavi.

Okupljenima se obratio i vlč. Josip Pavlek iz župe Remetinec, ratni dušobrižnik, koji je ovom prigodom poveo molitvu za pokojne i žive branitelje.
Izložbu je otvorio gradonačelnik Marijan Škvarić rekavši pri tom da se fotografije prikazuju barbarski odnos neprijatelja prema hrvatskom narodu i državi.

- Ovom smo prigodom ispunjeni osjećajima. Osjećamo ponos što smo obranili Hrvatsku te ljubav prema domovini – istaknuo je gradonačelnik Škvarić te otvorio izložbu.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ženski pjevački zbor Collegium Artisticum, dok su učenici OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave program upotpunili recitacijama pjesama o domovini.