Novosti i informacije

14.02.2018

Policija savjetuje kako spriječiti provale i krađe iz kuće

S obzirom na povećan broj provala i krađa iz kuća, koje su se dogodile na području grada Lepoglave, oglasila se policija koja savjetuje građane o mjerama samozaštite, načinima kako izbjeći biti žrtva navedenog kaznenog djela te kako pomoći policiji u otkrivanju počinitelja.

Pri tom se ističe da se krađa iz kuće ne događa uvijek nekome drugome te da svatko može postati žrtvom navedenog kaznenog djela. Nepobitna je činjenica da građani često zbog nepažnje, površnosti, nemarnosti i lakomislenosti da kod njih nema ništa vrijedno za ukrasti te nedovoljne fizičke i tehničke zaštite sami doprinose tome da postanu žrtve.

Kradljivci najčešće ulaze u dvorišta pod izlikom prikupljanja sekundarnih sirovina, nude na prodaju neku rob ili traže nekog. Ulaze u nezaključane kuće ili stanove te u slučaju da ih vlasnik u tome zatekne koriste razne isprike i izgovore zašto su to učinili. Ako u kući ili stanu ne zateknu nikog  koriste priliku za krađu. Najviše kradu novac, zlatninu i vrjednije predmete. Kradljivci pri tom ostavljaju vrlo malo tragova te nastoje što brže napustiti mjesto počinjenja kaznenog djela odlazeći čak i na područje drugih gradova i županija. Policiji to otežava posao njihova pronalaska.
Policija s toga savjetuje:

 • novac, zlatninu i vrijedne predmete nemojte držati u kući ili stanu nego ih pohranite u bankovne trezore. Ako to ne želite i odlučili ste novac, zlatninu i vrijedne predmete držati i čuvati kod kuće ugradite si metalne sefove od kojih su oni ugrađeni u pod kuće ili stana najsigurniji
 • uvijek zaključavajte kuće i stanove bez obzira na to što samo na kratko odlazite na tavan, u podrum, na vrt ili u trgovinu
 • ne ostavljajte otvorene prozore
 • ne ostavljajte ključeve ispod otirača ili ispod tegli s cvijećem kod ulaznih vrata
 • ne držite sav novac, ušteđevinu ili zlatninu samo na jednom mjestu u kući ( primjerice u posudama na kuhinjskim policama, regalu u dnevnoj sobi, u noćnim ormarićima ili pod madracima u spavaćoj sobi ili primjerice u torbi u ormaru među plahtama gdje kradljivci najprije traže)
 • napravite popis nakita i vrijednih predmeta, te ih fotografirajte
 • zapišite tvorničke brojeve i oznake vrijednih tehničkih predmeta i kućanskih aparata
 • ne hvalite se da ste uštedjeli veću količinu novaca ili nešto prodali
 • pratite što se događa u blizini vaše kuće i u susjedstvu, a o zapažanju sumnjivih osoba i vozila pokušajte zapamtiti ili zapisati što više detalja osobnog izgleda i starosti osoba, marku, boju i registarsku oznaku vozila, te bez odlaganja o tome odmah obavijestite policiju pozivom na besplatni broj telefona 192
 • vodite računa o ljudima koje puštate u svoju kuću ili stan (lopov često nije osoba neuredna izgleda i nečiste odjeće već naprotiv osoba koja se ponašanjem i izgledom ne razlikuje od normalnih ljudi. Često su kriminalci rječite osobe koje za žrtve biraju osobe starije životne dobi, koji će kroz razgovor nastojati pridobiti vaše povjerenje, imati  razumijevanja za vaš samački život i probleme, pretvarati se da im je stalo, a u stvari nemaju dobre namjere i žele počinjenjem krađe ili prijevare steći određenu imovinsku korist)
 • razmislite o stavljanju dodatne mehaničke i tehničke zaštite u vidu rasvjete na senzor, video nadzora, protuprovalnih vrata, alarmnih uređaja, zaštitnih rešetaka na prozorima i ulaznim vratima u vikendicama ili kućama u kojima se ne boravi svakodnevno ili osiguranju kuće, stana ili vikendice od provala i krađa.
 • zatražite individualno savjetovanje od policijskih službenika za prevenciju ili kontakt policajaca
 • u slučaju provale ili krađe iz kuće odmah nazovite policiju, nastojite što manje se kretati po kući i ništa ne dirati

Građani se policiju mogu kontaktirati na:

Policijska postaja Ivanec

Telefon: 192 ili 373 449
Mail: pp.ivanec@mup.hr