Novosti i informacije

04.12.2017

Predstavljena bogata mariološka baština

U okviru višednevnog programa obilježavanja Dana grada Lepoglave, dana lepoglavske župe i 20 godina od dobivanja statusa grada prikazan je film "Varaždinska Regina angelorum". Riječ je o znanstveno-obrazovnom filmu koji prikazuje štovanje Bogorodice u Varaždinskoj biskupiji nastalom u okviru projekta "Digitalno snimanje Hrvatske mariološke baštine" Udruge Prosoli i Real Media grupe . 

Među marijanskim svetištima predstavljenima u filmu važno mjesto pripada Lepoglavi, a uz ostala marijanska svetišta na području Varaždinske biskupije predstavljena je kapela Majke Božje Snježne u Žarovnici te crkva Pohođenja Blažene Djevice Marije u Višnjici. Naglasak je pri tom stavljen na barokno razdoblje i tadašnja dostignuća u arhitekturi, kulturi i umjetnosti. U tom se kontekstu spominje i kapela svetog Juraja u Lepoglavskoj Purgi te znameniti lepoglavski pavlini.

Uoči prikazivanja filma projekt su predstavili scenaristica i voditeljica projekta - znanstvena savjetnica u HAZU-u dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek te producent filma Alojzije Prosoli. Istaknuli su da navedeni projekt povezuje povijest, hrvatsku književnost, povijest umjetnosti, etnologiju i povijest glazbe.

Dobrodošlicu im je u Lepoglavu ispred Grada Lepoglave poželio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, a ispred domaćina ravnateljica Gradske knjižnice Karmela Geček.