Novosti i informacije

27.04.2015

Predstavljena Zaklada za prevenciju kriminaliteta "Sveti Mihael"

U petak, 24. travnja u hotelu “Turist“ u Varaždinu održano je javno predstavljanje i donacijska večer Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael“ u čiji se rad uključuje i Grad Lepoglava.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Varaždinske županije temeljem smjernica iz EU projekta IPA 2008 twinning light projekta pod nazivom “Jačanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova za prevenciju kriminaliteta“, kojeg su proveli Ministarstvo unutarnjih poslova i policija njemačke savezne pokrajine Baden Wurttemberg, 2014. godine osnovalo je Zakladu za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael“. Cilj osnivanja je osiguravanje financijski sredstava i njihovo trošenje na transparentan i jedinstven način u skladu sa zakonskim propisima suradnjom građana, gospodarstva, udruga, te državnih i lokalnih (regionalnih) tijela i institucija.

Zaklada je osnovana s temeljnom svrhom pružanja novčane i druge pomoći u realizaciji projekata i aktivnosti na prevenciji kriminaliteta i unaprjeđenju sigurnosti građana i imovine, te promicanju i jačanju sigurnosti prometa na cestama i prevenciji ostalih delikventnih ponašanja na području Varaždinske županije. Ideja osnivanja Zaklade prepoznata u stručnim krugovima te je na Hrvatskim danima sigurnosti u Opatiji 22. listopada 2014. godine osvojila prestižnu nagradu za inicijativu godine.

Na donacijskoj večeri Zaklade sudjelovao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač naglasivši pritom kako će se Grad Lepoglava aktivno uključiti u ovu inicijativu – Grad Lepoglava je bila jedna od prvih jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji koja je osnovala Vijeće za prevenciju kriminaliteta, a s obzirom na posljednje statističke podatke vezane uz sigurnost građana koji nas svrstavaju u sam vrh sigurnih gradova u Hrvatskoj, bilo je sasvim jasno i logično da ćemo podržati osnivanje Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ čija je donatorska večer bila prilika da se zaklada predstavi u najboljem svijetlu. S obzirom na projektnu orijentiranost, Gradu Lepoglavi strateški je važno biti dijelom ove priče koja će zasigurno pomoći u još većim i boljim naporima i nastojanjima da Lepoglava ostane jedan od najsigurnijih gradova – zaključio je Kovač.

Upravitelj Zaklade za prevenciju kriminaliteta “Sveti Mihael“, inače zamjenik župana Alen Kišić, pozdravio je sve nazočne goste i zahvalio im na odazivu. - Drago mi je što smo večeras došli do još jednog koraka u radu naše Zaklade, a to je korak javnog predstavljanja Zaklade i prikupljanja sredstava za njezin rad kroz postavljenu donacijsku kutiju. Međutim to je večeras manje važno, važnije je nam da predstavimo ideju i ciljeve Zaklade, istaknuo je upravitelj Kišić, te nastavio - Gram prevencije vrijedi više od kilograma lijeka. Upravo zato prevencije nikad dosta i upravo zato je naša intencija imati jednu ovakvu Zakladu i pomoću nje financirati projekte koje će nam nominirati i fizičke i pravne osobe.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Republike Hrvatske Evelin Tonković pozdravio je sve prisutne i zahvalio što su prepoznali plemenitu ideju Zaklade i odazvali se njenom svečanom predstavljanju. Istaknuo je kako je ova, prva Zaklada za prevenciju kriminaliteta primjer ostalim županijama i policijskim upravama.
- Svi mi koji se na svoj način borimo protiv kriminaliteta, svjesni smo da je bolje spriječiti nego liječiti. Ključ uspjeha i dobrog rada policije je prevencija. Koliko god prevencija nije atraktivna jer nije trenutno vidljiva, ona je dugoročno itekako društveno korisna rekao je zamjenik Tonković, te nastavio - Vi koji ste neposredni provoditelji ove plemenite ideje koja odnosi vaše dragocjeno slobodno vrijeme, niste ni svjesni možda koliko ćete neznanih obitelji usrećiti. Nama u Ministarstva unutarnjih poslova ostaje da podupremo vaš rad, te da i druge potaknemo da na ovakav način nastave s radom - zaključio je zamjenik ministra Tonković.