Novosti i informacije

03.06.2018

Prijem za ugledne mineraloge

Zahvaljujući međunarodnim aktivnostima i suradnji udruge Lepoglavski ahat sa srodnim udrugama, institucijama i ustanovama, ovih su dana u Lepoglavi boravili ugledni mineralozi - dr. Franz Brandstätter iz Prirodoslovnog muzeja u Beču, Zmago Žorž iz Muzeja Remšnik u Sloveniji, Anton Gutsich, jedan od najboljih brusača minerala te Gabi Palfinger.

Prigodom dolaska u Lepoglavu za njih je u Gradu Lepoglavi organiziran prijem na kojem im je dobrodošlicu poželio gradonačelnik Marijan Škvarić.
- Grad Lepoglava ima puno jedinstvenosti, a jedna od njih je mineraloško bogatstvo koje nas, kao u ovom slučaju, povezuje s drugim krajevima i državama stvarajući nova prijateljstva – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodavši da Grad Lepoglava na brojnim jedinstvenostima gradi svoju prepoznatljivost.

Želeći taj potencijal iskoristiti u što većoj mjeri, istaknuo je gradonačelnik, Grad je pokrenuo projekt Centra za posjetitelje odnosno izgradnju muzeja koji bi na jednom mjestu objedinio i predstavio brojne lepoglavske jedinstvenosti pa tako i mineraloško bogatstvo Lepoglave. Upravo je taj projekt prigoda za dodatnu suradnju, istaknuli su gosti koji su u Grad Lepoglavu stigli u pratnji svog domaćina, Damira Vrtara, predsjednika udruge Lepoglavski ahat, s kojim su tijekom dvodnevnog boravka u Lepoglavi, u potrazi za nekim od minerala, posjetili neka mineraloška nalazišta na lepoglavskom području.