Novosti i informacije

11.10.2015

Proslavljena 600. godišnjica crkve Blažene Djevice Marije u Lepoglavi Posvećen pil arkanđela Gabrijela

Misnim slavljem koji je vodio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak u crkvi Blažene Djevice Marije, u nedjelju, 11. listopada, završila je proslava 600. godišnjice posvećenja lepoglavske crkve. U nedjelju je posvećen i pil arkanđela Gabrijela koji je ponovo postavljen na zapadnom ulazu u Lepoglavu.
- Velika je danas naša radost što smo kip arkanđela Gabrijela mogli postaviti uz onaj Blažene Djevice Marije, u prigodi obilježavanja 600. godišnjice posvećenja lepoglavske crkve – naglasio je na svečanosti posvećenja lepoglavski župnik msgr. Andrija Kišićek, koji se tom prigodom posebno spomenuo i «mučeničke žrtve koju je za spas Crkve i Naroda primio blaženi kardinal Alojzije Stepinac».
Okupljenim vjernicima obratio se i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, koji je pročitao tekst povelje koja je uzidana u postolje pila te podsjetio kako je nakon punih sedamdeset godina u Lepoglavi ponovo postavljen pil arkanđela Gabrijela, Božjeg glasnika koji je navijestio najveći događaj u povijesti čovječanstva – rođenje Spasitelja.
Na zapadnom ulazu u Lepoglavu nekoć su naime, stajala dva pila – desni je bio posvećen Blaženoj Djevici Mariji, a nasuprot njemu stajao je pil arkanđela Gabrijela, koji je stradao u eksploziji municije 1945. godine.
Originalni pil nepoznatog autora, izrađen u 18. stoljeću, tada je nepovratno izgubljen, no zahvaljujući starim fotografijama bilo je moguće izraditi njegovu repliku. U radionici Margraf iz talijanskog Chiampoa izrađen je novi pil arkanđela Gabrijela, koji je postavljen nasuprot pila Blažene Djevice Marije, koji je ponovo postavljen 1999. godine, povodom obilježavanja 600. godišnjice Lepoglave.
Novi pil blagoslovio je biskup Varaždinske biskupije msgr. Josip Mrzljak, koji je posebno istaknuo kako će pil arkanđela Gabrijela biti znak štovanja i podsjetnik Božje prisutnosti.
Radove na postavljanju pila izveo je klesar i kamenorezac Josip Antekolović, a trošak su u cijelosti pokrili Varaždinska biskupija, Grad Lepoglava i župa u Lepoglavi.
Svečanost obilježavanja 600. godišnjice posvećenja crkve Blažene Djevice Marije u Lepoglavi završila je velikim misnim slavljem koje je vodio biskup Josip Mrzljak.