Novosti i informacije

15.03.2017

Sastanak predstavnika JLS-a, obrazovnih ustanova i privrednika- poticati mlade na školovanje za perspektivna zanimanja

Na inicijativu Grada Lepoglave u gradskoj je vijećnici u Lepoglavi održan sastanak ravnatelja osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice, Višnjice i Bednje, predstavnika tvrtke TMT iz Čakovca te čelnih ljudi Grada Lepoglave i Općine Bednja.

Tema sastanka bila je vezana za jačanje suradnje jedinica lokalne samouprava, obrazovnih ustanova i privrednika s ovog područja, a s ciljem pružanja podrške učenicima u njihovom obrazovanju te donošenju odluke o odabiru budućeg zanimanja koje će im, nakon školovanja, pružiti realnu mogućnost zapošljavanja.

- Važno je informirati učenike i njihove roditelje o tome koja će im zanimanja nakon školovanja omogućiti lakše zapošljavanje, posebice u sredini u kojoj žive. Potrebno ih je poticati i pojačati njihov interes za određena zanimanja koja su tražena na tržištu rada. Budući da su među takvim  zanimanja ona u metalskoj industriji krenuli smo u suradnju s čakovečkom tvrtkom TMT koja ima svoj pogon u Lepoglavi i koja, s obzirom na nedostatak metalskih radnika, raznim aktivnostima te programima pomoći i podrške potiče mlade na odabir zanimanja iz metalske struke, ali i strukovnih zanimanja općenito – istaknuo je domaćin sastanka gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić naglašavajući potrebu zajedničkog proaktivnog djelovanja jedinica lokalnih samouprava, obrazovnih ustanova i privrednika u pružanju podrške učenicima u odabiru budućeg zanimanja i stvaranju uvjeta školovanja za zanimanja tražena na tržištu rada.

- Imamo konstantan trend pada broja metalskih radnika, ali i konstantan trend rasta plaća. Potražnja za metalskim radnicima je velika, kao i njihov nedostatak koji nas je natjerao i da odustanemo od daljnjih investicija i otvaranja novih radnih mjesta – istaknuo je predsjednik Uprave čakovečkog TMT-a Damir Ostoja, naglašavajući da za metalske radnike perspektive ima.

Načelnik Općine Bednja Mirko Bistrović je o važnosti školovanja mladih za perspektivna zanimanja govorio kroz prizmu opstojnosti kraja u kojem živimo, a koji će imati budućnost samo ako mladi ostanu živjeti u njemu.

Ravnatelji škola  složili su se da je problem obrazovnog sustava i programa taj da školuje mlade ljude za neperspektivna zanimanja koja im ne nude mogućnost kasnijeg zapošljavanja. U školama su dužni pridržavati se nastavnog programa, ali, istaknuli su, gdje za to postoji prostor, potiču učenike i pružaju im dodatne mogućnosti učenja i stjecanja novih znanja. U tome će im pomoći i oprema odnosno alat za provođenje nastave tehničke kulture koju će školama u Lepoglavi, Kamenici, Višnjici i Bednji donirati tvrtka TMT, a što je dogovoreno na sastanku.

Također je, uz nastavak suradnje, dogovoreno da će se uskoro organizirati posjet učenika sedmih i osmih razreda navedenih škola pogonu TMT-a u Lepoglavi gdje će se upoznati sa zanimanjima u metalskoj industriji.