Novosti i informacije

16.02.2017

Skupština Čipkarskog društva Danica Bresler

Članice Čipkarskog društva Danica Bresler okupile su se na redovnoj godišnjoj Skupštini Društva i tom prigodom raspravljale o lepoglavskom čipkarstvu te planovima Društva za očuvanje lepoglavske čipke.

U tom nastojanju planiraju izdati priručnik za izradu lepoglavske čipke koji bi čipkaricama pomogao u obnovi znanja njene izrade. Naime, ističu da se s vremenom, ako se čipka ne radi kontinuirano gotovo svakog dana, zaboravljaju pojedine tehnike njen izrade te bi jedna takav priručnik pomogao čipkaricama da ih obnove. Bio bi to, navode članice Društva, značajan prilog očuvanju tradicije lepoglavskog čipkarstva. No, za izradu priručnika potrebna su im određena sredstva koja nastoje pribaviti kroz natječaje Ministarstva kulture.

Od odrađenih projekata istaknule su izradu motiva Majke Božje Bistričke od lepoglavske čipke za tri misnice u kojima svećenici služe mise u marijanskom svetištu u Mariji Bistrici.

Govoreći na Skupštini o lepoglavskom čipkarstvu predsjednica Društva Verica Dubovečak iznijela je stav članica Društva da je lepoglavske čipkarice potrebno što više uključiti u organizaciju i provedbu festivala čipke te ih potaknuti da za svaki festival izrade nove čipke i tako posjetiteljima festivala ponude nešto novo. Pozvale su i turističke djelatnike da se snažnije angažiraju u privlačenju turista koji u velikom broju dolaze u Zagreb te posjećuju Trakošćan i da se njihovim dolascima prilagodi vrijeme rada turističkog ureda i Zadruge lepoglavske čipke.

To bi, kažu članice Društva, otvorilo veće mogućnosti prezentacije i u konačnici prodaje lepoglavske čipke.

Također su zatražile snažnije aktivnosti vezane za zaštitu lepoglavske čipke s obzirom na to da se sve češće događa da se na tržištu pojavljuju čipke predstavljene kao lepoglavske čipke, a koje to u stvari nisu.

Želja članica Čipkarskog društva Danica Bresler je i da se sve lepoglavske čipkarice snažnije povežu i zajednički djeluju.

Čipkarice je na Skupštini pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač rekavši između ostalog da čipkarice za vrijeme trajanja festivala moraju biti u prvom planu jer upravo one predstavljaju lepoglavsko čipkarstvo. Dodao je da sredstva koja je Grad iskoristio za promociju i razvoj čipkarstva nisu uzaludno iskorištena jer su vidljivi rezultati tog ulaganja.