Novosti i informacije

05.05.2020

Stožer civilne zaštite: Otvaraju se igrališta – nove Upute za vjenčanja i sprovode

Nacionalni Stožer civilne zaštite danas je donio Odluku o korištenju dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta te načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom kao i izmjene i dopune Odluke o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja i Odluke o mjerama prilikom sklapanja braka i životnog partnerstva. Mjere se primjenjuju od 04. svibnja.

  • Sukladno Odluci o korištenju dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta te načinu bavljenja rekreativnim sportom na otvorenom za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 dječja igrališta, otvorena sportska igrališta te drugi sportski sadržaji na otvorenom mogu se koristiti uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera te posebnih preporuka i uputa koje će Hrvatski zavod za javno zdravstvo objaviti na svojim mrežnim stranicama.
  • Pogrebi, posljednji ispraćaj i polaganje urne mogu se održavati u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje će objaviti HZJZ. Dopuštene su glazbene usluge i usluge dostave cvijeća i svijeća, te posljednji ispraćaju hrvatskih branitelja uz odavanje vojnih počasti.
  • Sklapanje braka, u građanskom ili vjerskom obliku, te sklapanje životnog partnerstva održava se isključivo u krugu obitelji i svjedoka te predstavnika službene osobe ili predstavnika vjerske zajednice, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih preporuka i uputa koje će objaviti HZJZ. Zabrana održavanja svadbenih svečanosti i dalje je na snazi.

Očekuju se detaljnije upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za svaku pojedinu mjeru.

ODLUKA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O MJERAMA PRILIKOM SKLAPANJA BRAKA I ŽIVOTNOG PARTNERSTVA (.PDF)

ODLUKA O NAČINU KORIŠTENJA DJEČJIH IGRALIŠTA I OTVORENIH SPORTSKIH IGRALIŠTA (.PDF)

ODLUKA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O NAČINU I ODRŽAVANJA POGREBA I POSLJEDNIH ISPRAĆAJA (.PDF)