Novosti i informacije

21.01.2018

Strukturirani dijalog s mladima u Lepoglavi

Europska unija od 2009. provodi konzultacije u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoja mišljenja i prijedloge te na taj način utjecati i oblikovati europsku politiku koja ih se izravno tiče. Taj se proces zove strukturirani dijalog s mladima, a u Hrvatskoj se nastoji približiti mladima pod sloganom „EU pita“. Regionalne konzultacije s mladima i donosiocima odluka održavaju se diljem Hrvatske, a posredstvom Nezavisne udruge mladih i u suradnji s Regionalnim infocentrom za mlade iz Zagreba jedna takva konzultacija u formi fokus grupe održana je u Lepoglavi.

Kroz strukturirani dijalog tijela javne vlasti, u ovom slučaju Grad Lepoglava, savjetuju se s mladim ljudima o određenim temama koje su od velike važnosti za populaciju mladih u Lepoglavi. Cilj je osigurati da preporuke i mišljenja mladih ljudi nađu svoje mjesto u lokalnoj politici za mlade kako bi se poboljšala kvaliteta njihova života i unaprijedio položaj mladih u određenom području.

- Mladi su savjest našeg društva i nipošto nisu budućnost nego su ona prava sadašnjost koja ima apsolutno pravo i potrebu biti uključena u razvoj svoje lokalne zajednice. S njima treba razgovarati i zajednički rješavati probleme, utjecati na ostvarenje njihovih potencijala i pomoći im u realizaciji aspiracija koje imaju. Bilo mi je neobično drago vidjeti i čuti jedno potpuno novo poimanje lepoglavske stvarnosti i puno dobrih prijedloga, misli i stavova ekipe koja se okuražila sudjelovati u strukturiranom dijalogu – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač aktivno sudjelujući u fokus grupi te dodao kako su za uspjeh ovakvih inicijativa važne obje strane – mladi i Grad koji moraju raditi zajedno, bez fige u džepu i s jasnim zajedničkim ciljem.

O ovoj su se temi mladi iz Lepoglave bavili i u prethodnom ciklusu strukturiranog dijaloga, za vrijeme talijanskog, latvijskog i luksemburškog predsjedavanja Europskom unijom tako da je ovo logičan slijed aktivnosti. U sklopu razgovora na fokus grupi koja je okupila mlade svih dobi detektirani su problemi koje muče mlade iz Lepoglave, a do čijih zaključaka su došli sami. Na Savjetu mladih grada Lepoglave sada je odgovornost da artikuliraju probleme prema strukturama gradske vlasti i zajedno s Gradom pokušaju iznaći najbolje rješenje za iste.

- Iznošenjem mišljenja, kritika i preporuka kroz proces strukturiranog dijaloga, mladi imaju u rukama moćno oruđe koje im omogućuje da stvarno utječu na svoju budućnost. O problemima i potrebama mladih najbolje znaju upravo oni sami, a o njihovoj budućnosti nikako ne bi trebali odlučivati drugi umjesto ili mimo njih – zaključuje zamjenik gradonačelnika Kovač i poziva sve mlade u Lepoglavi da se aktivno uključe u rad organizacija mladih i u ovakve procese konzultacija kojima mogu utjecati na bolji položaj mladih u društvu.