Novosti i informacije

16.10.2017

Sudjelovanje mladih i razvoj demokracije u lokalnoj zajednici

Varaždinska županija bila je domaćin 1. modula Lokalnog programa Akademije za politički razvoj koji ove godine uključuje 25 polaznika iz četiri županije sjeverozapadne Hrvatske (Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Koprivničko-križevačka). Mladi stručnjaci između brojnih slušali su i izlaganje zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača na temu uloge mladih u lokalnoj zajednici.

Program Lokalnog APR-a ima potporu Veleposlanstva SAD-a, grada Varaždina i Varaždinske županije, a prvi je susret održan u vijećnici Varaždinske županije uz uvodni govor izvršnog direktora APR-a Jakova Žižića te pozdravima zamjenice gradonačelnika grada Varaždina, Sandre Malenice i zamjenika župana Varaždinske županije, Tomislava Paljaka.

Tema prvog modula bila je „Sudjelovanje mladih i razvoj demokracije u lokalnoj zajednici“, a započeo je panel raspravom „Mladi, politika i aktivno građanstvo u lokalnoj zajednici“ na kojoj su Hrvoje Kovač, zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave, Danijel Šaško, zamjenik križevačkog gradonačelnika te Tomislav Lazar, vijećnik općinskog vijeća Cestica uz moderatora Jakova Žižića predstavili problematiku uključivanja mladih uz aktivno sudjelovanje polaznika programa.

- Uvijek mi je drago kad mogu budućim mladim liderima i lidericama govoriti o vlastitim, ali i lepoglavskim iskustvima u radu s mladima. Lokalni APR u Varaždinu dio je projekta „Lokalni programi APR-a“ i namijenjen je osnaživanju lokalnih dionika na području aktivnog i demokratskog građanstva i njihovom aktivnom uključivanju u sve segmente društvenog života u lokalnoj zajednici. Još nas čekaju dva modula i baš se veselim novim živim raspravama s vrlo dobrom grupom mladih osoba od koje se može puno naučiti – kazao je zamjenik Kovač nakon panel rasprave.

Program se zatim nastavio predavanjem Tea Petričevića na temu održivog razvoja gdje je pojašnjeno što je održivi razvoj te su dani primjeri pozitivne prakse kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

Sljedeći susret održat će se 4. studenog na temu participativnog budžetiranja te sudjelovanje i uključenost žena u lokalnoj politici.