Novosti i informacije

14.09.2018

Susret s gradonačelnikom talijanskog Novedratea

Gradonačelnik Marijan Škvarić susreo se u Lepoglavi, za vrijeme trajanja 22. Međunarodnog festivala čipke, s gradonačelnikom talijanskog grada Novedratea, Serafinom Grassijem

Gradonačelnik Serafino Grossi u Lepoglavi boravi zajedno s čipkaricama iz Novedratea koje na 22. Međunarodnom festivalu čipke predstavljaju Italiju, zemlju partner ovogodišnjeg Festivala. Upravo je čipka ta koja je povezala Lepoglavu i Novedrate, a ta je suradnja zaslužna da je ove godine zemlja partner Festivala upravo Republika Italija.

Tijekom susreta kojem je nazočio i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika, Hrvoje Kovač, gradonačelnik Škvarić gostu je iz Italije predstavio Lepoglavu i njenu bogatu povijest i baštinu, ali i Lepoglavu danas s naglaskom na gospodarstke potencijale. Tijekom srdačnog razgovora pronađeno je niz dodirnih točaka dvaju gradova te su istaknute velike mogućnosti suradnje na različitim poljima. Tako se razgovaralo o mogućnosti suradnje na gospodarskom planu. Posebno je pri tom istaknuta mogućnost suradnje u drvoprerađivačkom sektoru s obzirom na to da Novedrate ima razvijenu drvnu industriju te postoji interes za povezivanje s Lepoglavom u kojoj se planira izgradnju Tehnološkog centra drvne industrije.

Gradonačelniku Grossiju zanimljiva su iskustva Grada Lepoglave u korištenju sredstava iz fondova Europske unije i mogućnost partnerske suradnje i na tom polju. Također zanimljiva mu je i titula Europskog grada sporta te je zatražio pomoć i informacije oko mogućnosti pokretanja procedure kojom bi i Novedrate konkurirao za dobivanje ove titule. Govoreći o sportu, koji je također označen kao jedno od budućih polja suradnje, gradonačelnik Grossi čestitao je na naslovu viceprvaka svijeta koji je reprezentacija Hrvatske osvojila na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, na što mu je gradonačelnik Škvarić poklonio nogometnu loptu.

Susretu dvaju gradonačelnika nazočio je vikar lepoglavske župe vlč. Branko Horvat koji je pomogao u prevođenju s talijanskog.