Novosti i informacije

14.10.2015

U Lepoglavi – Europskom gradu sporta, predstavljen projekt DIVERSE

Razmjena iskustava s londonskom općinom Islington

Iskustva u razvoju školskog i amaterskog sporta u Lepoglavi – Europskom gradu sporta 2015. godine, predstavljena su u utorak, 13. listopada, predstavnicima sportske organizacije Access to Sport Project Islington te ženskog nogometnog kluba iz ove londonske općine, s kojima Varaždinska županija, Školski sportski savez Varaždinske županije i Fakultet organizacije i informatike sudjeluju u projektu – DIVERSE.
Riječ je o projektu koji se odvija u okviru programa Erasmus +, a kojim partneri razvijaju suradnju kroz uvođenje novih sportskih aktivnosti između srednjoškolaca iz londonske općine Islington i Varaždinske županije, kako bi kod mladih poticali svijest o važnosti bavljenja sportom i zdravom životu, ali i promovirali multikulturalnost te volontiranje.
Gostima iz Londona aktivnosti i projekte vezane uz sport i rekreaciju u Lepoglavi predstavili su lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić te njegov zamjenik Hrvoje Kovač.
- Sport je u Lepoglavi istaknut kao važan čimbenik razvoja. Naš je cilj da sportske i rekreacijske aktivnosti budu dio aktivnog života svih naših sugrađana koji će potvrditi i naše nastojanje da Lepoglava bude – zdravi grad. Grad zdravih, zadovoljnih i u život zajednice integriranih ljudi, bez obzira na njihove godine ili tjelesne predispozicije. To je prepoznao i European Capitals of Sport Association (ACES Europe) koji je Lepoglavi, kao prvom gradu u Hrvatskoj, dodijelio prestižni naslov – Europski grad sporta 2015. – naglasio je gradonačelnik Škvarić.
 O organizaciji i aktivnostima vezanim uz školski sport na susretu je govorila Ivana Putarek, glavna tajnica Školsko sportskog saveza Varaždinske županije, dok je Michael MacNeill, voditelj razvoja sportskih projekata u Islingtonu, posebno predstavio model koji se uspješno provodi u ovoj londonskoj četvrti.
- Zahvaljujući partnerskoj suradnji lokalne zajednice, škola i sportskih klubova pokrenuli smo prije 13 godina projekt koji se pokazao izuzetno uspješnim u poticanju sportskih aktivnosti mladih. Osmislili smo programe, uredili smo i prvo igralište, osnovali smo ženski nogometni klub, koji danas ima čak sedam timova. Potaknuli smo i omogućili mladima, ali i stanovnicima tog dijela Londona, da budu aktivni i da se rekreativno bave sportom. Programi su se tijekom godina razvijali, pa danas imamo i projekte za osobe s posebnim potrebama, te za starije osobe, kod kojih je sve popularniji Walking Football, verzija nogometne igre koja je prilagođena osobama treće životne dobi – istaknuo je Michael MacNeill te dodao kako su primjerice, nogometni klubovi koji se natječu u Premier ligi obavezni surađivati s lokalnom zajednicom, pa tako njihova organizacija i ženski klub odlično surađuju s Nogometnim klubom Arsenal.
 O iskustvima u organizaciji školskog sporta te njegovom povezivanju sa sportskim klubovima govorio je John Simon, voditelj sportskih aktivnosti u srednjoj školi u Islingtonu.
 Izaslanstvo iz Londona u Lepoglavi je obišlo i tamošnje sportske objekte, a imali su prigodu podijeliti i iskustva s trenerima koji rade u lepoglavskim sportskim klubovima.