Novosti i informacije

20.11.2015

U Lepoglavi održana dvodnevna radionica Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa.

 

"Procjena rizika - metodologija za izradu procjene rizika, utjecaj procjene rizika na prevenciju i prostorno planiranje" naziv je dvodnevne radionice koju je u Lepoglavi organizirala Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa.
- S obzirom da je donesen novi zakon o sustavu Civilne zaštite i da je prema direktivi Europske unije potrebno izraditi nove planske dokumente, a to su procjene rizika, organizirali smo radionicu na kojoj ćemo predstaviti metodologiju izrade jednog takvog dokumenta i njegov utjecaj na prostorno planiranje – pojasnio je Tomislav Jarmić, predsjednik udruge Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa. Navedena udruga broji 28 članica s područja cijele Hrvatske i upravo su njihovi predstavnici sudjelovali na radionici održanoj u lepoglavskom Domu kulture.
Radionica će sudionicima pomoći kod donošenja dokumenta o procjeni rizika neophodnog za prijavu projekata na strukturne fondove Europske unije iz domene smanjenja rizika od katastrofa.
Pri tom je održano nekoliko tematskih predavanja na kojima se govorilo o procjeni rizika i EU fondovima, a predstavljeni su i primjeri dobre prakse iz Slovenije. Predavanja su održali dr. sc. Zdenko Adelsberger iz tvrtke Bluefild, Emil Tkalec voditelj Projektno – razvojnog ureda te gosti iz Slovenije.
Sudionicima radionice riječi dobrodošlice uputio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić upoznavši ih tom prigodom s Lepoglavom i njenom bogatom tradicijom i baštinom.
Slična radionica u Lepoglavi je održana i protekle godine. Zahvaljujući dobrim iskustvima organizatora, Lepoglava i Turističko kulturno – informativni centar izabrani su da budu domaćini i ovogodišnjoj radionici Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa.