Novosti i informacije

31.10.2011

U Lepoglavi održana pokretna vatrogasna vježba

Uz učešće osam ekipa dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Lepoglave, Ivanca, Kamenice, Višnjice, Klenovnika, Kaznionice Lepoglava, Vinice i Novog Marofa, u Lepoglavi je 30. studenog, u organizaciji Vatrogasne zajednice grada Lepoglave, održana 13. po redu pokretna vatrogasna vježba.
Svoju uvježbanost i spremnost za intervencije vatrogasci su pokazali na raznim lokacijama na području grada Lepoglave kroz desetak zahtjevnih vježbovnih zadataka koji su se sastojali od gašenja, spašavanja unesrećenih, provjere izdržljivosti i testiranja vatrogasnih znanja. Odrađivanje zadanih taktičkih zadataka od strane vatrogasaca, uz vatrogasne suce, pratili su i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Kovaček, gradonačelnik grada Lepoglave, Marijan Škvarić te predsjednik Vatrogasne zajednice grada Lepoglave, Petar Županić.
Stjepan Kovaček pohvalio je organizatora koji je vježbom obuhvatio raznovrsne taktičke vatrogasne zadatke koji će vatrogasce pripremiti za zahtjevne situacije u kojima će se naći za vrijeme intervencija.
- S obzirom da ni jedna intervencija nije nalik nekoj prijašnjoj, važno je kroz vježbe razraditi što više taktičkih zadatak. Ova vježba je primjer kako bi drugi trebali organizirati vježbe jer ne treba uvijek tradicionalno odrađivati vježbe gašenja tipskih požara. Ova vježba ima desetak vježbovnih zadataka od kojih su neki malo kompliciraniji i za neka društva možda i preveliki zaloga. No, sve je to zalog za ono što ih danas – sutra čeka na pravim intervencijama pa će iznenađenja i potencijalni rizici biti manji.
Osim organizatoru i samim vatrogascima koji su sudjelovali u vježbi i uspješno odradili zadane im vježbovne zadatke, Kovaček je pohvale uputio i gradu Lepoglavi na potpori razvoju vatrogastva na svom području:
- Ono što moram pohvaliti na području grada Lepoglave je razumijevanje lokalne zajednice za potrebe vatrogastva. To potvrđuju višegodišnje gradske kapitalne investicije koje su rezultirale nabavkom vatrogasnih vozila i opreme za gradska dobrovoljna vatrogasna društva. Gledajući županijsko područje ima primjera koji su slični lepoglavskom, ali u manjem broju. Još uvijek ima puno sredina koje zbog manjeg proračuna ne mogu kvalitetno razvijati vatrogastvo pa onda više-manje održavaju postojeće stanje što se kadrova i opreme tiče.
Da je briga za vatrogastvo od strane grada Lepoglave velika potvrdio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić:
- Ulaganja Grada Lepoglave u vatrogasnu opremu su velika. Samo unazad nekoliko godina kupljeno je malo navalno vatrogasno vozila, kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca te hidraulične škare za izvlačenje unesrećenih. Ove je godine Grad za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva nabavio pola milijuna kuna vrijedno srednje navalno vatrogasno vozilo. No, uz Grad, za razvoj vatrogastva zaslužni su i vatrogasci iz svih gradskih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji svojim zalaganje i radom kontinuirano podižu stupanj zaštite građana grada Lepoglave. I u buduće će Grad Lepoglava snažno podupirati razvoj vatrogastva na svom području. U planu je iduće godine nabaviti još jedno srednje navalno vatrogasno vozilo za potrebe DVD-a Kamenica te započeti s realizacijom projekata gradnje vatrogasnog centra u Lepoglavi, vatrogasnog doma u Kamenici te adaptacije vatrogasnog doma u Višnjici.
Po završetku vježbe, koja je pokazala visoku uvježbanost i spremnost vatrogasaca, vatrogasnim su ekipama uručene zahvalnice, a najuspješnijima i pehari. Primili su ih ekipa DVD Lepoglave za osvojeno prvo mjesto, ekipa DVD Višnjica za drugo i ekipa DVD Ivanec za osvojeno treće mjesto.