Novosti i informacije

11.11.2017

Ususret samoodrživim objektima javne namjene

Hrvatski savjet za zelenu gradnju, kao etablirani član Svjetskog savjeta za zelenu gradnju organizirao je stručnu radionicu na temu “A Common European Language for Sustainable Building Assessment” – Framework (level’s) na kojoj je skrenuta pažnja na definiranje budućih smjernica za izgradnju održivih zgrada s naglaskom na javne objekte. Na radionici je ispred Grada Lepoglava aktivno sudjelovao zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Stručnu radionicu je otvorila Karmen Domitrović Matasić iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a prvi uvid u kontekst održive gradnje dala je Audrey Nugent iz Svjetskog savjeta za zelenu gradnju. Smjernice za izgradnju održivih zgrada prezentirala je Josefina Lindblom iz Europske komisije nakon čega su uslijedile prezentacije velikih građevinskih korporacija o dosadašnjim iskustvima iz domene zelene i održive gradnje.

- Ovog je ljeta Europska komisija objavila svoje javne politike iz područja održivog građenja kroz smjernice za utvrđivanje konkretnih indikatora koji neku zgradu čine održivom. Dokument Framework (level's) dodatno će definirati buduće smjernice za ocjenu održivosti zgrada diljem Europe s ciljem razvoja alata ocjenjivanja zgrada u kontekstu njihove održivosti. Upravo će ova javna politika EU omogućiti dodatno usmjeravanje građevinskog sektora u smjeru zelene gradnje i prema principima mjerenja cjeloživotnih troškova zgrada kao dijela europskih smjernica kružne, odnosno cirkularne ekonomije. Zgrade će nam time biti jeftinije za održavanje, sigurnije za korištenje, a predstavljena tehnološka rješenja koja smo danas čuli povećati će onaj ekološki učinak samog objekta – kazao je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Nakon prezentacija uslijedio je rad u manjim grupama gdje su sudionici, predstavnici sva tri sektora zajedno radili na prijedlozima poboljšanja usluga i održivosti iz područja sigurnosti gradnje zgrada, vodnih usluga i stakleničkih emisija javnih objekata.