Novosti i informacije

04.07.2018

Visoka transparentnost Grada Lepoglave

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica (županija, gradova i općina). Prema najnovijim podacima koji se odnose na istraživanje proračunske transparentnosti provedeno u razdoblju studeni 2016. – ožujak 2018., Grad Lepoglava ponovno se svrstao visoko na ljestvici transparentnih gradova u Hrvatskoj.

Institut za javne financije (IJF) iz godine u godinu analizira proračunsku transparentnost županija, gradova i općina. Transparentni proračuni omogućuju građanima da dobiju potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu. Građani se na taj način mogu informirati i utjecati na što efikasnije prikupljanje javnih sredstava i ponudu javnih dobara i usluga, povećanje odgovornosti vlasti lokalnih jedinica te smanjenje mogućnosti za korupciju.

Proračunsku transparentnost lokalnih jedinica IJF mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim službenim mrežnim stranicama, a to su u ovom ciklusu: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017., prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračun za građane za 2018. godinu.

Lepoglava je prema ovom istraživanju dobila ocjenu vrlo dobar (4) i jedna je od visoko pozicioniranih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj kad je u pitanju transparentnost.
Ovo objektivno i statističko istraživanje samo potvrđuje dugogodišnje napore Grada Lepoglave za otvorenošću prema građanima i učvršćuje iste takve dobre rezultate prijašnjih godina kada je i GONG u svojem nezavisnom istraživanju utvrdio da je Grad Lepoglava jedan od izuzetno transparentnih gradova – prokomentirao je javno objavljene rezultate IJF-a gradonačelnik Marijan Škvarić.