Novosti i informacije

09.06.2016

Zahvaljujući Jumicar programu učenici osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice učili o sigurnom ponašanju u prometu

Jumicar program preventivnog odgoja djece o sigurnosti u cestovnom prometu, već treću godinu u Hrvatskoj nastoji učenike drugih i trećih razreda osnovnih škola osposobiti i naučiti kako se, kao pješaci, što sigurnije ponašati u prometu. Pri tom ih, uz teoretski dio edukacije, za to osposobljava na poligonu na kojem učenici, vozeći male automobile na benzinski pogon, uče kako biti dobar pješak iz perspektive vozača.

- U teoretskom dijelu koji traje 45 minuta, između ostalog, puštamo zvučne signale iz prometa opasne po pješake. Učenike educiramo kako se u tim trenucima ponašati. Nakon toga izlazimo na poligon gdje djeca samostalno voze mali automobil na benzinski pogon kojemu je maksimalna brzina kretanja 12 km/h. Na poligonu se nalaze prometni policajci, instruktori, semafori, znakovi, pješački prijelazi i pješaci. Tu dijete može iz perspektive vozača vidjeti da nije jednostavno biti vozač. Sve to radi se s ciljem da dijete bude što bolji pješak – pojasnio je voditelj programa Alan Alagić.

Jumicar program je 8. lipnja stigao i u OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi. Tom su prigodom u edukaciju bili uključeni učenici drugih razreda lepoglavske škole te OŠ Franje Serta iz Bednje. Uz Jumicar, u programu su sudjelovali timovi Crvenog križa, prometne policije i članovi DVD-a Lepoglava, važni čimbenici sigurnosti, koji su djeci predstavili svoje djelatnosti.

Potporu provedbi programa dali su i gradonačelnik Marijan Škvarić te  njegov zamjenik Hrvoje Kovač. Gradonačelnik Škvarić tom je prigodom učenicima uručio i Jumicar vozačke dozvole koje dobivaju svi polaznici programa pohvalivši program koji doprinosi povećanju sigurnosti djece u prometu, a o čemu veliku brigu vodi i Grad Lepoglava koji svojim aktivnostima – gradnjom nogostupa i uređenjem ostale komunalne infrastrukture, postavljanjem prometne signalizacije u blizini škola, suradnjom s policijom i drugim aktivnostima, također doprinosi povećanju njihove sigurnosti.

Uz učenike OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, kroz Jumicar program prošli su i učenici druge dvije škole s gradskog područja – OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i OŠ Izidora Poljaka Višnjica. Oni su u programu sudjelovali tijekom provedbe Jumicar programa u Donjoj Voći