Novosti i informacije

28.08.2019

Zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač među nacionalnim mentorima Agencije za mobilnost i programe Europske unije

Zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave i dugogodišnji aktivist u sektoru mladih Hrvoje Kovač, odlukom Agencije za mobilnost i programe i Europske unije izabran je jednog od tek devet članova nacionalne delegacije za projekt “Europe Goes Local – Supporting Youth Work on Municipality Level”. Veliko je to priznanje za Grad Lepoglavu i njenog drugog čovjeka.

Radi se o jednom od najvećih europskih projekata u području rada s mladima kojim se želi pružiti stručna podrška radu s mladima na lokalnoj razini, a u koju su uključene 22 nacionalne agencije i isto toliko zemalja Europske unije kao i pet raznih europskih ustanova i inicijativa od Europske komisije do Vijeća Europe. 

Kovač će, s još devet kolega, tijekom ove i iduće dvije godine biti mentor jedinicama lokalne samouprave koje su izabrane na javnom pozivu od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a koje će razvijati vlastite kapacitete pri uspostavi i unaprjeđenju lokalnih sustava rada s mladima. U ovu fazu provođenja projekta izabrano je 18 gradova i općina te jedna županija iz Hrvatske.

- Veliko je ovo priznanje, ne samo meni osobno već i našoj Lepoglavi koja je pokazala da zna kako raditi s mladima i razvijati njihov društveni potencijal. Kroz ovaj projekt nastojimo podržati prepoznavanje i poboljšati kvalitetu rada s mladima kao važan dio lokalne politike prema mladima, a istovremeno težimo osnažiti europsku i međunarodnu dimenziju rada s mladima na lokalnoj razini. Razviti ćemo strategije i konkretne mjere kojima će nacionalne agencije zadužene za provedbu programa Erasmus+ podržavati rad s mladima u budućnosti, a time će se direktno pridonijeti razvoju rada s mladima kroz europsku suradnju u  području mladih – kazao je Kovač i dodao kako će se kroz projektne aktivnosti, svim uključenim gradovima i općinama pružiti mogućnost stručnog usavršavanja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a moći će koristiti i višemjesečnu stručnu podršku prilagođenu individualnim potrebama svake lokalne jedinice u području rada s mladima čime će svatko ostvariti onaj cilj koji sam zada. Također, sudionici će imati i mogućnost sudjelovanja na studijskim posjetima te nacionalnom i međunarodnom umrežavanju s raznim dionicima. 

Provedba ove najveće europske inicijative za razvijanje lokalne politike za mlade započela je u lipnju 2016. godine, a između ostalog, rezultirala je izradom Europske povelje o lokalnom radu s mladima koja će predstavljati referentni oblik za svakodnevni rad s mladima te biti poveznica između politike i prakse rada s mladima. Projekt se u cijelosti financira iz europskih sredstava.

Više o samom projektu možete vidjeti na službenoj web stranici projekta: https://www.europegoeslocal.eu/