Novosti i informacije

02.11.2018

Zamjenik gradonačelnika s dobrovoljnim darivateljima krvi

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec za sve je darivatelje krvi sa svog područja darivanja organiziralo izlet u Edukacijski centar Crvenog križa u Orahovicu gdje je upriličena svečana podjela priznanja za darivatelje s najvećim brojem darivanja, a među kojima su bili i naši sugrađani.

Ovogodišnja svečanost uručivanja priznanja u Orahovici održana je u čast 26 darivatelja i darivateljica koji su zaključno sa 30. rujna 2018. godine ostvarili pravo na zahvalnicu i brončani, srebrni ili zlatni znak priznanja, a tri obitelji ostvarile su pravo na obiteljsku zahvalnicu.

Svečanosti uručivanja priznanja u Orahovici kao i svake godine povodom Dana dobrovoljnih krvi nazočio je i zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač zahvalivši pritom svim darivateljima na malom činu humanosti koji nosi toliko mnogo plemenitosti.
Darivanje krvi najhumaniji je čin jer čovjek na taj način daruje i samog sebe. Darovanjem krvi vi spašavate ljudske živote. Nikad ne znate kad će vaša, ili krv nekog nepoznatog darivatelja možda zatrebati svima nama, s toga vam iskreno hvala na vašem plemenitom činu kojim ste tokom cijele godine, a posebno danas zaslužili bili slavljeni i zbog kojeg dokazujete da još uvijek ima Čovjeka među našim ljudima – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Posebnu je čestitku zamjenik gradonačelnika Kovač uputio svim lepoglavskim darivateljima krvi koji su na svečanosti ostvarili pravo na priznanje za redovitost davalaštva i impresivne brojke istog. Među nagrađenima darivateljicama ove su se godine tako našle Mirjana Čretni i Barica Pavleković koje su primile zahvalnicu i brončani znak priznanja za 35 puta darovanu dok je Karmela Jevtić primila zahvalnicu i srebrni znak priznanja za 55 puta darovanu krv.

Sukladno Pravilniku o priznanjima Hrvatskog Crvenog križa, zahvalnicu za 50 puta darovanu krv i brončani znak priznanja ove godine ostvarili su i muški darivatelji, Marijan KončevskiSlavko Đura i Stanko Škvarić, a zahvalnicu za 75 puta darovanu krv i srebrni znak priznanja primio je Ivan Štefičar.

Ove godine pravo na obiteljsku zahvalnicu ostvarile su tri obitelji, a posebno smo ponosni na obitelj Đura iz Višnjice čiji su članovi zajedno ostvarili pravo na zahvalnicu. Slavko je na istoj svečanosti primio zahvalnicu i srebrni znak priznanja za 50 puta darovanu krv, dok supruga Ankica Đura ima 20 davanja krvi.

Čast nam je i zadovoljstvo uputiti svim dobrovoljnim darivateljima krvi srdačne čestitke i izraze zahvalnosti za plemenitost, humanost i ljubav prema čovjeku i zahvaliti u ime svih kojima je darovana krv spasila život ili pomogla u ozdravljenju. Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec zahvaljuje svim voditeljima aktiva darivatelja krvi koji kontinuirano animiraju i okupljaju dobrovoljne darivatelje krvi te aktivno sudjeluju u promicanju i organizaciji akcija dobrovoljnih darivanja krvi - poručila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Ivanec Jasminka Ruhek.

Za 336 darivatelja koji su ove godine ostvarili pravo na zahvalnicu za 1 do 40 puta darovanu krv Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec pripremilo je prigodnu čestitku povodom 25. listopada – Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, koju su darivatelji zajedno sa svojom zahvalnicom za ostvareni broj darivanja krvi primili na svoju kućnu adresu. Ukupno 362 darivatelja (256 muškaraca i 106 žena) Gradskog društva Crvenog križa Ivanec ostvarilo je ove godine pravo na zahvalnicu ili zahvalnicu i brončani ili srebrni ili zlatni znak priznanja, a 3 obitelji, obiteljsku zahvalnicu.

Za svaku pohvalu su rezultati Gradskog društva Crvenog križa Ivanec u prvih 9 mjeseci ove godine sukladno kojem je plan za cijelu 2018. godinu već realiziran. Naime, u prvih 9 mjeseci ove godine prikupljeno je 1749 doza krvi dok je planiran broj za ovu godinu 1750 doza krvi. Također, u prvih 9 mjeseci ove godine čak 93 darivatelja darivala su krv prvi put – kazala je ravnateljica Ruhek i dodala kako Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec ima 33,5% žena-darivateljica krvi, što je iznad prosjeka u Hrvatskoj gdje 16% žena daruje krv.

Uz pomoć voditelja aktiva zadnjih godina Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec ostvaruje izvanredne rezultate te se prema podacima iz 2017. godine nalazi na visokom 13 mjestu po broju prikupljenih doza krvi na 100 stanovnika; s ostvarenih 6,81 dozom krvi na 100 stanovnika.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi prilika je da se svim darivateljima koji tijekom godine prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti daruju svoju krv, zahvali na njihovoj plemenitosti, humanosti i ljubavi prema čovjeku, te da ih sredina u kojoj žive i rade posebnom pažnjom istakne i nagradi, te samim time pokaže da iznimno cijeni i poštuje svaku kaplju darovane krvi.