Novosti i informacije

12.09.2018

"Zelena čistka" u Lepoglavi ovog petka i subote, 14. i 15. rujna

I ove će godine grad Lepoglava biti dio velike globalne akcije koja okuplja građane i organizacije u najvećem svjetskom volonterskom projektu "Zelena čistka – Let’s do it Croatia!" koja se ove godine u svijetu održava pod sloganom „World clean-up day“, a u Lepoglavi u sklopu projekta „Kam se koje smeće meće“.

Ususret akciji koja će se održati ovog petka i subote 14. i 15. rujna, u Domu kulture održan je sastanak na kojem su građani, udruge, organizacije i ustanove s područja grada Lepoglave pozvani da se uključe u akciju, a ujedno su dogovoreni i svi detalji pripreme i provedbe akcije na gradskom području.

Kao i prijašnjih godina, udruge, organizacije i ustanove koje će se uključiti u akciju moraju prethodno Gradu Lepoglavi prijaviti lokaciju na kojoj će uklanjati otpad te broj volontera koji će to činiti. Grad Lepoglava pomoći će im u nabavci vreća za selektiranje otpada koji uklanjaju te rukavica i drugih potrepština neophodnih za provedbu akcije.

Otpad koji će se prikupljati mora se selektirati i selektiran odložiti na prostor dostupan vozilima za odvoz otpada s kojeg će ga koncesionar za zbrinjavanje otpada na gradskom području – IVKOM, odvesti na odlagalište otpada.
- Molimo građane da na mjestima gdje će biti stavljen u akciji prikupljen i selektiran otpad ne bacaju kasnije otpad iz kuća i tako nam stvaraju probleme kod odvoza jer koncesionar neće htjeti, a što će za akciju učiniti besplatno, odvoziti otpad koji nije selektiran – poručio je koordinator akcije za Lepoglavu, komunalni redar Dalibor Husnjak.

Inače, protekle se godine, u najvećoj mjeri zahvaljujući školama i vrtićima s gradskog područja, akciji na području grada Lepoglave odazvalo se preko šestotinjak sudionika volontera.

Specifičnost ovogodišnje akcije jest što se ona provodi u sklopu edukativnog projekta „Kam se koje smeće meće“ kojeg su na natječaj Programa izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. zajednički kandidirali Grad Lepoglava i Općina Klenovnik. Riječ je o projektu koji ima za cilj informirati i educirati građane o potrebi i načinu selektiranja otpada.

Za provedbu projekta Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odobrilo je 374.938,18 kuna, što je 85 % troškova provedbe projekta čija je ukupna vrijednost 441.103 kuna. Preostalih 15 % financirat će Grad Lepoglava i Općina Klenovnik u omjeru - 80 % ili 52.932 kuna Grad Lepoglava te 20 % ili 13.233 kune Općina Klenovnik.

DOKUMENTI ZA PREUZIMANJE