24. međunarodni festival čipke, Lepoglava

Međunarodni čipkarski festival u Lepoglavi kontinuirano se održava od 1997. godine, a 2009. godine lepoglavska je čipka uvrštena na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. 

Usprkos neizvjesnim okolnostima zbog situacije izazvane virusom COVID-19, Grad Lepoglava organizira ovogodišnji jubilarni 25.međunarodni festival čipke. Festival se i ove godine već po tradiciji održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva turizma i sporta RH, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Varaždinske županije, a ovogodišnja zemlja partner je Mađarska.

Koncepcija ovogodišnje izložbe zamišljena je kao presjek 25 godina festivala čipke u Lepoglavi.

Radi se o zajedničkoj centralnoj izložbi sudionika prošlih festivala i domaćina. Fotografije, plakati, pozivnice, programi, čipke, u prostoru samostana biti će povezani zajedničkom pričom od prvih dana  do jubilarnog 25. festivala. Izložbu će upotpuniti svojim umjetničkim radovima s motivima čipke Snježana Varović. 

Ove godine imamo čast da nam se predstavi i Gradski muzej Varaždin s izložbom o Danici Brössler, najpoznatijom učiteljicom lepoglavske čipkarske škole, iz svog fundusa. 

Centralnoj izložbi pridružiti će se i Klub filatelista iz Varaždina sa izložbom presjeka 24 međunarodna festivala čipke u Lepoglavi i to prigodne koverte, prigodni žigovi, zastave i grbova učesnika prošlih festivala.

Osim izložbi u prostorijama Pavlinskog samostana gdje će se uz zajedničku izložbu predstaviti i pojedinačno inozemni gosti,  u Domu kulture moći će se razgledati bogatstvo čipke hrvatskih čipkarskih centara, radovi djece na temu čipke iz dječjih vrtića i osnovnih škola s područja grada Lepoglave, lepoglavska čipka u Galeriji čipke te izložba Udruge Ekomuzej Lepoglava.

Ovogodišnja zemlja partner Mađarska pokazati će nam svo svoje čipkarsko bogatstvo i tradiciju  kroz izložbu koja će biti postavljena u prostorijama Pavlinskog samostana

Festivalu je sa svojim izložbama čipaka trebalo prisustvovati 12 inozemnih izlagača i 8 hrvatskih centara čipke – prijatelja festivala, ali će obzirom na novonastale okolnosti izazvane virusom COVID 19 oni predstaviti svoju čipkarsku tradiciju putem video uradaka koje su nam dostavili i koji će trajno biti dostupni na web stranici festivala.

Ovogodišnja zemlja partner Republika Bugarska pokazati će nam svo svoje čipkarsko bogatstvo i tradiciju kroz izložbu koju su nam dostavili u fizičkom obliku i koja je postavljena u prostorijama Pavlinskog samostana ali i preko dostavljenih promotivnih filmova.

Ovim virtualnim putem nastavili smo tradiciju održavanja festivala, program je prilagođen novim okolnostima i osmišljeni su drugačiji načini promocije našeg velikog kulturnog blaga.

Scroll to Top