Novosti i informacije

08.03.2013

Biovrtlarstvo u Domu kulture

U suradnji s Gradskom knjižnicom Lepoglava, međimurska udruga "Biovrt – u skladu s prirodom” održala je u četvrtak, 7. ožujka, zanimljivo i izuzetno dobro posjećeno predavanje na temu „Tehnike sijanja u kućnoj radinosti i važnost očuvanja sjemenja starinskih vrsta“.

Predavačica Silvija Kolar-Fodor već se 8 godina intenzivno bavi biovrtlarstvom pa svoje znanje i iskustva dijeli sa svima koji na prirodan način žele uzgajati kulture u svojim vrtovima i voćnjacima. Na predavanju su bile prezentirane tehnike uzgoja presadnica i bilja u kućnoj radinosti i na otvorenom, te prednosti i nedostaci pojedinih metoda. Osim toga, objasnila je na koji način se može održati sjeme starinskih sorti voća i povrća.

-Važnost očuvanja starih sorti otpornih na nametnike i bolesti bez primjene pesticida i herbicida, dodatni je imperativ današnjeg doba u kojem sve više postajemo svjesni štetnosti prekomjernog zagađenja cijelog planeta i bolesti nastalih kao direktne posljedice toga. – naglasila je Silvija.

Predavanje je upućivalo na probleme prekomjernog zagađivanja i na važnost očuvanja bioraznolikosti bez koje nema ni opstanka, a po završetku svi zainteresirani mogli su kupiti starinske sorte sjemenja iz vremena naših baka.