Novosti i informacije

18.11.2022

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Prije 31 godinu, 18. studenog 1991. u Republici Hrvatskoj dogodili su se nezamislivi zločini nad civilnim stanovništvom i hrvatskim vojnicima u Vukovaru i Škabrnji. JNA i paravojne srpske postrojbe počinile su zločine nad civilnim stanovništvom i hrvatskim vojnicima te se Hrvatska s dubokim pijetetom, tugom i sjećanjem prisjeća žrtava Domovinskog rata i odaje počast svim stradalim stanovnicima i braniteljima grada Vukovara i Škabrnje. Navedeni gradovi postali su simbol hrvatske slobode, snage i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu. Brojni branitelji s područja Grada Lepoglave Hrvatsku su branili od Vukovara na istoku do Dubrovnika na jugu dajući nemjerljiv doprinos njenoj obrani i slobodi. Pri tom je 12 branitelja s gradskog područja svoje živote utkalo u temelje slobodne Hrvatske -Dragutin Naglaš, Josip Štefanec, Marko Ledinščak, Slavko Kos, Stjepan Križanec, Marijan Matišić, Dragutin Godinić, Stjepan Vusić, Vinko Andrijanić, Tomo Jambor, Josip Kapustić i Vlado Škalac – neka im je vječna slava i hvala.

Gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić

***

Povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koji se obilježava 18. studenog, građani Republike Hrvatske i institucije diljem zemlje odaju počast žrtvama. To će učiniti i Udruga branitelji Hrvatske Lepoglava uz potporu Grada Lepoglave.

Raspored događanja:

Lepoglava, 18.11.2022.

18:00 - Sveta misa zadušnica u župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi

19:00 - Kolona sjećanja od župne crkve, ulicom Hrvatskih Pavlina do spomen oblježja u Parku hrvatskih branitelja, uz paljenje svijeća, puštanje lampiona te prigodni program