Novosti i informacije

14.09.2015

Europski grad sporta organizirao niz sportskih priredbi u Europskom tjednu sporta

U Lepoglavi – Europskom gradu sporta, sinoć je završila četverodnevna priredba kojom je obilježen Europski dan sporta i Hrvatski olimpijski dan. U brojnim sportskim i rekreativnim programima sudjelovalo je gotovo dvije tisuće djece, rekreativaca i sportaša koji su i ovom prigodom potvrdili kako je Lepoglava – sportski grad.
- Europska komisija ove je godine pokrenula inicijativu Europski grad sporta kako bi potaknula tjelesnu aktivnost građana te svijest o zdravom načinu života. Lepoglava, kao Europski grad sporta 2015., prihvatila je ovaj izazov i u Europskom tjednu sporta organizirala niz sportskih i rekreacijskih priredbi u kojima je sudjelovalo gotovo 20 posto svih žitelja Grada Lepoglave, od djece vrtićkog uzrasta do umirovljenika – istaknuo je Damir Kužir, tajnik Zajednice sportskih udruga grada Lepoglave.
U programu #BeActive Kids Challenge, koji je organiziran tijekom ovog tjedna u sve tri osnovne škole na području Grada – u Lepoglavi, Višnjici i Kamenici, aktivno je sudjelovalo više od tisuću osnovnoškolaca i djece predškolskog uzrasta, a u programu #BeActive Walk Challenge, koji je organiziran u subotu, 12. rujna, sudjelovalo je više od tri stotine rekreativaca koji su krenuli na pješačku turu ulicama Lepoglave dugu 6 kilometara. Za stotinjak najmlađih sudionika priredbe je u gradskom parku bio organiziran i zabavni sportski program, a najmlađe selekcije sportskih klubova iz Lepoglave na terasi restorana Ivančica predstavili su muški i ženski nogomet, karate, odbojku i rekreativni ples.
Sudionike ove priredbe pozdravio je i gost – olimpijac, Slavko Goluža, osvajač dvije olimpijske medalje, koji je tom prigodom istaknuo važnost bavljenja sportom od najranije dobi.
- Aktivno bavljenje sportom zahtijeva puno želje, volje i odricanja, no već i rekreativna sportska aktivnost oplemenit će i obogatit vaš život i pružiti vam predivne trenutke. Stoga je važno da sport i vježbanje budu dio vaše svakodnevice – poručio je zlatni olimpijac Slavko Goluža.
Na velikom uspjehu ove sportske priredbe u Europskom gradu sporta Lepoglavčanima je čestitao i Siniša Krajač, pomoćnik glavnog tajnika za lokalni sport Hrvatskog olimpijskog odbora.
- Sport za sve - naš je cilj istaknut u gradskoj Razvojnoj strategiji koji nastojimo oživotvoriti u svakodnevnoj praksi. Naš je cilj da sportske i rekreacijske aktivnosti budu dio aktivnog života svih naših sugrađana koji će potvrditi i naše nastojanje da Lepoglava bude – zdravi grad. Grad zdravih, zadovoljnih i u život zajednice integriranih ljudi, bez obzira na njihove godine ili tjelesne predispozicije. To je prepoznao i European Capitals of Sport Association (ACES Europe) koji je Lepoglavi, kao prvom i za sada jedinom gradu u Hrvatskoj, dodijelio prestižni naslov – Europski grad sporta 2015. – istaknuo je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić, koji je sudionicima Europskog tjedna sporta u Lepoglavi prenio čestitke Huga Alonsa, glavnog tajnika ACES-a Europe.
Partneri priredbe kojom je u Europskom gradu sporta obilježen Europski tjedan sporta bili su - Grad Lepoglava, Hrvatski olimpijski odbor, Zajednica športskih udruga grada Lepoglave, koja okuplja 19 sportskih udruga, asocijacije TAFISA i ACES Europe, lepoglavski TKIC, Ministarstvo unutarnjih poslova, Nezavisna udruga mladih, Udruga umirovljenika Lepoglava, lepoglavski dječji vrtići te osnovne škole iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice, a program je podržan iz europskog programa Erasmus +.