Novosti i informacije

28.03.2017

Grad Lepoglava među laureatima priznanja za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi

Udruga gradova na prigodnoj svečanosti u zagrebačkom hotelu „Sheraton“ danas je dodijelila priznanja za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi, a među nagrađenim laureatima našao se i Grad Lepoglava.

Gradovi u Republici Hrvatskoj nominirali su 33 primjera inovacija i najbolje prakse u radu gradske uprave za priznanje INpuls u kategorijama Grad gospodarstva, suradnje, građana, kreative i sporta. Prvoplasirani gradovi dobili su priznanje za najbolju praksu u lokalnoj samoupravi, a preostala dva grada dobili su priznanje za istaknutu praksu u lokalnoj samoupravi. Tročlani nezavisni ocjenjivački odbori sastavljeni od stručnjaka za svako od navedenih područja ocijenili su sve nominirane prakse s obzirom na njihove rezultate, inovativnost i primjenjivost u drugim gradovima. Priznanja su dodijeljena navedenim gradovima na osnovu ocjene stručnog odbora.

Priznanje za istaknutu praksu u kategoriji Grad sporta primio je Grad Lepoglava za titulu „Lepoglava - Europski grad sporta“, prvu takvu titulu u Hrvatskoj koju je nakon Lepoglave ponio Buzet za 2016. godinu, Belišće za 2017. godinu te Umag za 2018. godinu. 

Svečanosti u Zagrebu nazočili su lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač, tajnik Zajednice športskih udruga grada Lepoglave Damir Kužir te voditelj projekta „Lepoglava Europski Grad sporta“ Emil Tkalec.

Primivši nagradu od kolege gradonačelnika Zaprešića i predsjednika Udruge gradova Željka Turka, gradonačelnik se još jednom osvrnuo na ovu laskavu titulu koju sada nose i drugi gradovi u Hrvatskoj – Sport za sve - naš je cilj koji je istaknut u gradskoj Razvojnoj strategiji koji nastojimo oživjeti u svakodnevnoj praksi. Naš je cilj da sportske i rekreacijske aktivnosti budu dio aktivnog života svih naših sugrađana koji će potvrditi i naše nastojanje da Lepoglava bude – zdravi grad. Grad zdravih, zadovoljnih i u život zajednice integriranih ljudi, bez obzira na njihove godine ili tjelesne predispozicije. To je prepoznao i European Capitals of Sport Association (ACES Europe) koji je Lepoglavi, prvom gradu u Hrvatskoj dodijelio ovaj prestižni naslov. Drago nam je vidjeti kako smo postali uzor drugim gradovima koji su slijedili naš primjer i koji sad nose istu takvu titulu – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Udruga gradova objavila je sve podatke o nominiranim praksama kako bi svi ostali gradovi i zainteresirani subjekti mogli u svojim sredinama poboljšati kvalitetu upravljanja i pružanja javnih usluga građanima. Popis svih nominiranih inovacija i praksi za nagradu INpuls nalazi se ovdje.

Program INpuls pokrenut je u studenom 2012. godine s ciljem sustavnog prikupljanja, objavljivanja, ocjenjivanja, širenja i nagrađivanja najbolje prakse u lokalnoj samoupravi.